Preminuo general Pavle Strugar

Izvor: Mondo, 13.Dec.2018, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo general Pavle Strugar

Nakon kraće i teške bolesti u Beogradu je preminuo penzionisani general-pukovnik Pavle Strugar (85).

Foto: Mondo/Goran Sivački

Strugar je 2005. godine u Hagu osuđen zbog toga što, kao komandant Druge operativne grupe JNA, nije sprečio granatiranje Dubrovnika 6. decembra 1991. On se 2001. godine dobrovoljno predao Haškom tribunalu.

Haški tribunal ga je osudio na 7,5 godina zatvora zbog granatiranja Dubrovnika 1991. godine, a pušten je na slobodu >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << 2009. godine posle dve trećine izdržane kazne.

Rođen je 13. jula 1933. u Peći na Kosovu. Diplomirao je na Vojnoj akademiji kopnene vojske, a nakon toga je obavljao razne dužnosti u Jugoslovenskoj narodnoj armiji u Socijalističkoj Republici Sloveniji i Socijalističkoj Republici Srbiji.

Kasnije je unapređen u čin general-majora i imenovan za komandanta Vojne akademije kopnene vojske.

Godine 1989. postao je komandant snaga Teritorijalne odbrane u SR Crnoj Gori. Iste godine unapređen je u čin general-pukovnika.

General Pavle Strugar doputovao u Podgoricu

Pavle Strugar će biti sahranjen u Beogradu u subotu, 15. decembra, u 12.45 časova u porodičnoj grobnici na Bežanijskom groblju.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Umro general Pavle Strugar

Izvor: Vesti-online.com, 13.Dec.2018

Posle kraće i teške bolesti u Beogradu je preminuo penzionisani general-pukovnik Pavle Strugar (85)...Strugar je 2005. godine u Hagu osuđen zbog toga što, kao komandant Druge operativne grupe JNA, nije sprečio granatiranje Dubrovnika 6. decembra 1991. On se 2001. godine dobrovoljno predao Haškom...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.