Preminuo čileanski pesnik Gonzalo Rohas

Izvor: Politika, 26.Apr.2011, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo čileanski pesnik Gonzalo Rohas

SANTJAGO DE ČILE - Čileanski pesnik Gonzalo Rohas (Gonzalo Rojas), koji je izbegao iz zemlje posle vojnog udara 1973 godine, umro je u ponedeljak od posledica šloga, javio je Frans preš pozivajući se na jednog od njegovih sinova.

Rohas (93) smatra se za jednog od najvećih pisaca Latinske Amerike. Dobitnik je više nagrada za književnost uključujući i Nagradu Servantes, čileansku Nacionalnu nagradu za književnost, Nagradu kraljice Sofije za Iberijsko-američko pesništvo, meksičku >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Oktavio Paz nagradu.

Piščev sin rekao je da je pesnik pretrpeo ozbiljan šlog u februaru, od čijih posledica je i umro.

Sin rudara, Rohas je rođen 1917. godine u luci Lebu, 600 kilometara južno od Santjaga. Među njegovim najpoznatijim delima su zbirka poezije „Nesreća čoveka” iz 1948. godine, „Protiv smrti” iz 1964. godine i „Tama” iz 1967. godine.

Posle puča 1973. godine, Rohas odlazi u Nemačku, a potom i u Venecuelu. U Čile se vratio 1979. godine.

Očekuje se da će pesnikovoj sahrani prisustvovati i predsednik Sebastijan Pinera.

Tanjug

objavljeno: 26.04.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.