Preminuo bivši predsednik Poljske general Vojćeh Jaruzelski

Izvor: Kurir, 25.Maj.2014, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo bivši predsednik Poljske general Vojćeh Jaruzelski

Bio je poslednji predsednik Narodne Republike Poljske i prvi predsedhnik demokrtske Poljske, a pamte ga po pokušaju slamanja sindikata Solidarnost i invaziji na Čehoslovačku 1968. godine

Bivši predsednik Poljske general Vojćeh Vitold Jaruzelski, preminuo je danas u 90. godini posle duge bolesti, javljaju agencije.

General Jaruzelski je bio na čelu Poljske od 1981. godine, kada je proglasio vanredno stanje i naredio hapšenje lidera prodemokratskog pokreta Solidarnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Leha Valese.On je dve godine kasnije ukinuo vanredno stanje i bio je primoran da pregovara sa Solidarnošću 1989.

On je bio poslednji predsednik Narodne Republike Poljske i prvi predsednik demokratske Poljske, ali na tu funkciju nije bio izabran, niti je na njoj proveo celu godinu dana.

Jaruzelski, koji je ostao nepopularan u vlastitom narodu, primio je 2005. komemoracioni oreden od predsednika Rusije Vladimira Putina, a takođe se izvinio češkom predsedniku zbog počinjenih zločina tokom invazije Čehoslovačke 1968.

Rodio se u aristokratskoj porodici i odrastao je na porodičnom imanju blizu grada Bjalistok. Kasnije je pohađao katolički internat. Pošto je potpisan pakt Ribentrop-Molotov, s porodicom je pobegao u Litvaniju, gde mu je umro otac.

Učestvovao je u zauzimanju Berlina. U vojsci je bio od 1945. do 1991. tj. celi Hladni rat. Vodio je Poljake tokom invazije na Čehoslovačku 1968. godine. Godine 1972. susreo se sa kubanskim vođom Fidelom Kastrom.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Poljska: Preminuo Vojček Jaruzelski

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 25.Maj.2014

General Vojček Jaruzelski, poslednji poljski komunistički lider koji je pokušao da slomi sindikat Solidarnost, nosioca političkih promena čiji je lider bio Leh Valensa, preminuo je u 90-toj godini, javili su poljski mediji prenose AFP i BBC. Tu informaciju poljskoj novinskoj agenciji PAP potvrdio...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.