Preminuo bivši alžirski predsednik Čadli Bendžedid

Izvor: Blic, 06.Okt.2012, 21:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo bivši alžirski predsednik Čadli Bendžedid

Bivši alžirski predsednik Čadli Bendžedid, koji je svrgnut vojnim pučem 1992. godine, preminuo je danas u 84. godini, javila je alžirska novinska agencija.

Bendžedid je došao na čelo Alžira 1979, posle čega je sprovedeno više političkih reformi koje su dovele do višestrančkog političkog sistema.

Kada je islamistička stranka odnela ubedljivu pobedu na parlamentarnim izborima 1992. godine, uticajni vojni lideri su se umešali i sklonili s vlasti Bendžedida.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Posle državnog udara, izbio je građanski rat koji je tokom deset godina odneo najmanje 200.000 života.

Bendžedid je premiuo u vojnoj bolnici, gde je bio na lečenju pošto je prošle nedelje imao probleme s bubrezima.

Povezane vesti: Umro Ahmed Ben Bela, prvi predsednik nezavisnog Alžira

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Preminuo bivši predsednik Alžira

Izvor: Vostok.rs, 07.Okt.2012, 14:21

07.10.2012. -..Bivši predsednik Alžira Šadli Bendžedid je preminuo od raka u 83. godini. On je bio na čelu Alžira od 1979. do 1992. Svrgnut je početkom građanskog rata u Alžiru...Izvor: Golos Rossii, foto: EPA    

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.