Preminuo Ranko Munitić

Izvor: RTS, 28.Mar.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Ranko Munitić

Poznati filmski kritičar, publicista, scenarista i teoretičar filma, Ranko Munitić, iznenada je preminuo u Beogradu u 66. godini. Munitić je bio i voditelj serijala "Veče sa zvezdama", koji se emitovao na Televiziji Beograd devedesetih godina.

Ugledni filmski poslenik Ranko Munitić iznenada je preminuo u Beogradu u 66. godini, potvrđeno je Tanjugu u krugu porodice.

Munitić je rođen 3. aprila 1943. godine u Trogiru. Školovao se na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Od rane mladosti bavio se filmskom kritikom, istorijom i teorijom filma, publicistikom, dramaturgijom, kao scenarista, a oprobao se i u filmskoj režiji.

Veliki zaljubljenik filmske umetnosti, radoznali i predani radnik, Munitić je svojim opusom zadužio jugoslovensku, a zatim i srpsku kinematografiju.

Najviše scenarija napisao je za animirane filmove, a njegov najpoznatiji scenario je za dugometražni igrani film "Oficir s ružom", reditelja Dejana Šoraka iz 1987. godine.

Bio je saradnik mnogih televizijskih časopisa, urednik TV serija i raznovrsnih televizijskih programa. Šira publika pamti ga kao autora i voditelja serijala "Veče sa zvezdama", koji je emitovan na TV Beograd tokom devedesetih godina.

Priredio je i više monografija o srpskim glumcima, među kojima o Miodragu Petroviću Čkalji, Pavlu Vujisiću, Bori Todoroviću.

Iz oblasti teorije i esejistike značajne su njegove knjige "Fantastika na ekranu", "Alisa na putu kroz podzemlje i kroz svemir", "Te slatke filmske laže", "Jugoslovenski filmski slučaj", "Zagrebački krug crtanog filma", "Uvod u estetiku kinematografske animacije", "Pola veka filmske animacije u Srbiji".

Munitićev novi zbornik o animaciji, koji je pisao u saradnji sa Rastkom Ćirićem, upravo je u štampi i treba da bude predstavljen na Festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma, koji počinje u Beogradu 30. marta.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.