Preminuo Peter Kelbel, jedan od osnivača Blica

Izvor: Blic, 10.Feb.2018, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Peter Kelbel, jedan od osnivača "Blica"

Austrijanac Peter Kelbel, preminuo je noćas u Beču u 67. godini života, potvrdio nam je Aleksandar Lupšić koji je sa njim 1995. godine osnovao firmu, da bi kroz godinu dana počeo da izlazi dnevni list "Blic".

Kako nam je ispričao Aleksandar Lupšić, pre nego što je počeo da se bavi pravljenjem novina, Peter Kelbel je bio portparol u vladi premijera Austrije Bruna Krajskog.

- Prvi pokušaj su nam bile novine u Pragu, potom smo osnovali novine u Bratislavi i na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kraju u Srbiji. Godinu dana po osnivanju firme, dakle, 1996. godine počeo je da izlazi "Blic" – priča Lupšić.

On dodaje da su postojala tri izdanja "Blica" koja su izlazila u Beogradu, Banjaluci i Podgorici. Najpre su, priča Lupšić, novine bile besplatne, da bi se kasnije sa povećanjem tiraža povećavala i cena.

- Napravili smo marketinški trik u početku, te su novine bile besplatne, kako bismo privukli čitaoce. Posle su koštale jedan dinar i onda smo dizali cenu kako je rastao tiraž. Nije nas baš obožavala tadašnja vlast, ali uspevali smo da se izborimo za ogroman tiraž – kaže Lupšić.

On i Kelbel su napustili "Blic" 2001. godine kada je, kako kaže Lupšić, kompaniju preuzela nemačka firma "Bertelsman", da bi kasnije pripao multinacionalnoj kompaniji "Ringier AG", odnosno "Ringier Axel Springer" u čijem je vlasništvu danas.

Peter Kelbel se posle "Blica" okrenuo televiziji. Radio je na TV "Košava", potom je preuzeo i TV "Berlin" i TV "München" u Nemačkoj, a potom i U1TV u Svajcarskoj, koja i danas postoji i zove se "Schweiz5".

Osnovao je 2008. godine prvu televiziju u Kneževini Lihtenštajn, na kojoj je bio šef programa do danas.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.