Preminuo Mile Bogdanović

Izvor: RTS, 07.Mar.2012, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Mile Bogdanović

Pevač narodnih i starogradskih pesama Mile Bogdanović preminuo je u 89. godini. Ostaće upamćen po izvođenju pesama "Fijaker stari", "Da smo se ranije sreli", i "Davno je bilo to".

Miodrag Mile Bogdanović, poznati pevač narodnih i starogradskih pesama, preminuo je u Beogradu u 89. godini. Iako je najpoznatiji kao pevač izvorne narodne muzike, po osnovnom zanimanju bio je građevinski inženjer.

Bio je autor više građevinskih objekata Radio-televizije Beograd >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i Udruženih radio stanica Srbije.

Ipak, najviše će ostati upamćen po prepoznatljivom glasu i pesmama "Fijaker stari", "Da smo se ranije sreli", i "Davno je bilo to", koje su se decenijama pevale.

Svoju prvu pesmu "Tiho noći" otpevao je 1944. godine na Radio Beogradu da bi decenijama kasnije njegov repertoar činilo više od 1.500 narodnih pesama, starogradskih melodija i romansi.

Mile Bogdanović je objavio više autobiografskih i stručnih knjiga iz oblasti narodne i starogradske muzike. Za doprinos srpskoj kulturi i umetnosti dobio je više državnih odlikovanja, među kojima su Vukova nagrada i Zlatni beočug.

Bio je predsednik Saveza estradno-muzičkih umetnika Srbije i Akademije estradne umetnosti Srbije. Mesto i vreme sahrane Mileta Bogdanovića biće naknadno određeni.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.