Preminuo Mića Orlović

Izvor: B92, 13.Feb.2013, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Mića Orlović

Beograd -- Legenda televizijskog novinarstva Miloje Mića Orlović preminuo je u Beogradu u 79. godini. Mića Orlović bio je dugogodišnji novinar, urednik i voditelj RTS.

Orlović je bio legendarni voditelj RTS-a, prvi voditelj televizijskog "Dnevnika", urednik i voditelj velikog broja televizijskih emisija i važio je za doajena televizijskog novinarstva u staroj Jugoslaviji. U novembru 2012. godine dobio je nagradu "Pres vitez".

Mića Orlović je rođen 28. maja 1934. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Valjevu. Odrastao je u Prištini i Valjevu, zajedno sa mlađim bratom Draganom, koji se kasnije takođe bavio novinarstvom i jedno vreme bio urednik dnevnog lista "Politika ekspres". Ima jednu kćer.

Završio je Filološki fakultet u Beogradu.Tokom studija je radio kao sportski novinar. Bio je standardni reprezentativac studentske košarkaške reprezentacije Jugoslavije, koju je tih godina oformio i sa uspehom vodio Ranko Žeravica.

Premijer Ivica Dačić uputio je saučešće porodici preminulog novinara i urednika RTS Miće Orlovića.

"Primite izraze mog dubokog saučešća povodom odlaska velikana srpskog novinarstva Miće Orlovića. I da nije vodio prvi informativni program na nacionalnoj televiziji, ostao bi upamćen po jedinstvenom načinu saopštavanja aktuelnih događaja zemlji i svetu", navodi se u telegramu premijera.

Na programu Radio Beograda prvi put se oglasio 15. oktobra 1957. godine kao reporter sa fudbalske utakmice OFK Beograd - Napredak Kruševac.

Početkom maja 1958. godine, Mića Orlović je u toku gostovanja velikana pozorišne scene iz Beograda Marije Crnobori i Ljubiše Jovanovića u Zagrebu, učestvovao u realizaciji prvog televizijskog prikaza u okviru razmene TV novinara iz Beograda i iz Zagreba.

Televizija Beograd je 28. avgusta 1958. godine emitovala prvi TV Dnevnik informativno-političkog programa čiji je voditelj bio Mića Orlović. O tom iskustvu je jednom izjavio.

"Bio sam klinac, ali klinac sa već bogatim radijskim iskustvom, pa nisam imao tremu. Sam sebi sam objasnio da je kamera stakleni prozor kroz koji ću da gledam, tražeći pogledom moje kamermane. Bio je to dobar potez, jer sam se tako opustio i imao utisak da se zaista obraćam svojim gledaocima. Prenos je završen bez ijedne greške", rekao je Orlović.

Profesionalni novinar je bio od 1956. godine, a urednik od 1967. godine.

Dunja Figenvald Puletić Lango i Danka Novović kažu da je smrću Miće Orlovića televizijska javnost izgubila velikog profesionalca.

Orlović je ostvario više od 170 reportaža, kao i 300 intervjua, preko 200 TV reportaža, 80 radio emisija, 1300 TV emisija.

Učestvovao je u realizaciji dva kviza, „Ginis" i „Istorija srpskog naroda". Glumio je u 17 domaćih i stranih filmova.

Dobitnik je Nagrade za životno delo Udruženja novinara Srbije, Nagrade za životno delo RTS, nagrade Zlatni beočug Kulturno-prosvetne zajednice, Nagrade Radio Smedereva za negovanje pravilnog govora i očuvanje lepote jezika u elektronskim medijima "Branislav Mane Šakić", Ordena rada sa zlatnim vencem. Imao je nacionalnu penziju od 2008. godine.

Od 2010. godine Udruženje novinara Vojvodine dodeljuje novinarima i voditeljima nagradu "Pres vitez - Mića Orlović".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Preminuo Mića Orlović

Izvor: Večernje novosti, 13.Feb.2013

DUGA i teška bolest pokosila je još jednu legendu. Čuveni novinar i voditelj Miloje Mića Orlović preminuo je u sredu u Beogradu, u 79. godini. Jedno vreme se lečio u bolnici “Sveti Sava”, iz koje je prebačen u starački dom, odakle se preselio u večnost. Prve novinarske korake Orlović je...

Nastavak na Večernje novosti...

Preminuo Mića Orlović

Izvor: Politika, 13.Feb.2013

BEOGRAD – Dugogodišnji novinar, urednik i voditelj RTS-a Miloje Mića Orlović preminuo je u Beogradu, objavljeno je danas na sajtu Radio televizije Srbije...Orlović je rođen 28. maja 1934. godine u Valjevu...Karijeru je započeo kao student u radiju „Studentski Grad”, nastavivši je u Televiziji...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.