Preminuo Komandant Dač

Izvor: B92, 02.Sep.2020, 12:49

Preminuo Komandant Dač

U 77. godini je preminuo Komandant Dač, zloglasni komandant Crvenih Kmera i glavni egzekutor krvavog kambodžanskog diktatora Pola Pota.

On je odgovoran za zverska ubistva najmanje 14 hiljada Kambodžanaca u logori smrti Tuol Sleng u Pnom Penu, preneo je Rojters.

Komandant Dač, čije je pravo ime Kaing Guek prvi je od rukovodilaca zloglasnih Crvenih Kmera koji je izveden pred lice pravde zbog zločina na tzv. "poljima smrti" u Kambodži, kada je u periodu od 1975. do >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 1979. godine likvidirano najmanje 1,7 miliona Kambodžanaca.

Zbog izvršenih zločina Kaing je 2010. godine osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu, dok je lider zloglasnih Crvenih Kmera Pol Pot do 1998. godine i kraja svog života bežao od pravde i krio se u džunglama Kambodže.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.