Preminuo Herman Volas (71), jedan od “Angolske trojke”

Izvor: Blic, 06.Okt.2013, 21:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Herman Volas (71), jedan od “Angolske trojke”

Herman Volas (71), koji je pod optužbom da je ubio zatvorskog čuvara proveo više od 40 godina u samici u zatvoru u Luizijani, preminuo je u petak, nepunih nedelju dana nakon što ga je sudija oslobodio omogućivši mu novo suđenje.

Advokati Hermana Volasa kažu da je preminuo u kući jednog od svojih pristalica u Nju Orleansu. Nakon što mu je dijagnotifikovan rak jetre u završnoj fazi, prestao je da prima terapiju.

Volas je godinama bio u državnom Državnom zatvoru >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Luizijani (poznatom kao “Angola”), da bi 2009. bio premešten u samicu u Kazneno-popravnom zavodu “Hant” u Sent Gabrijelu, gde je nedavno legao na zatvorsko bolničko odeljenje.

Džeki Samel, koja mu je godinama pružala podršku, kaže da je u poslednjim trenucima života bio okružen prijateljima i porodicom i da je čas bio u svesnom, čas u besvesnom stanju.

“Sve vas volim”, rekao im je u jednom trenutku.

Brajan Džekson, okružni sudija u Baton Ružu, u utorak je naložio Volasovo oslobađanje iz zatvora, nakon što mu je odobrio novo suđenje. On je ukazao da u velikoj poroti, koja ga je osudila za ubistvo 23-godišnjeg čuvara Brenta Milera, nije bilo žena, što nije u skladu sa ustavom zemlje.

Kada je Miler ubijen nožem, Volas je služio 50-godišnju kaznu zatvora zbog oružane pljačke. On i još dvojica zatvorenika (takozvana Angolska trojka) godinama su bili u samicama u zatvoru u Luizijani, ali su Volas i Albert Vudfoks uporno poricali umešanost u Milerovo ubistvo i tvrdili su da su se našli na udaru zato što su pomogli da se u zatvoru “Angola” 1971. oformi ogranak Partije crnih pantera, organizovali demonstracije i štrajkove za bolje uslove.

Partija crnih pantera bila je afroamerička organizacija aktivna u SAD od 1966. do 1982. koja se zalagala za doktrinu odružanog otpora društvenom ugnjetavanju crnaca.

Godine 2010. Vudfoks je premešten u Kazneno-popravni centar u Homeru, dok je treći član “Angolske trojke” Robert King, koji je osuđen za ubistvo zatvorenika 1973. godine, posle ukidanja presude, oslobođen 2001. godine.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.