Preminuo Dušan Džamonja

Izvor: RTS, 14.Jan.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Dušan Džamonja

Dušan Džamonja jedan od zapaženijih vajara bivših jugoslovenskih prostora, umro je danas u Zagrebu. Bio je među vodećim likovnim umetnicima države koja je u drugoj polovini 20. veka dala veliki doprinos evropskoj likovnoj umetnosti.

Istaknuti hrvatski i jugoslovenski vajar Dušan Džamonja preminuo je jutros u Zagrebu, u 81. godini.

Džamonja je rođen u Strumici, u Makedoniji, 31. januara 1928. godine.

Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Zagrebu, a prvu samostalnu izložbu imao je 1954. godine, samo godinu dana nakon što je počeo da radi u svom ateljeu.

Godine 1970. u Vrsaru u Istri, gde je živeo, podigao je park skulptura, a tokom poslednjih decenija živeo je u Zagrebu i Briselu.

Džamonja je bio jedan od najuglednijih umetnika u Evropi, a tokom svog umetničkog rada dobio je niz priznanja i nagrada u Hrvatskoj i celom svetu.

Osnovni materijali koje je koristio za izradu svojih skulptura bili su bronza, gvožđe i aluminijum, a njegove monumentalne apstraktne skulpture, osim u brojnim muzejima sveta, bile su izlagane na Trgu Vendom u Parizu, u Lisabonu, ispred Palate pravde u Briselu i u Ridžent parku u Londonu.

Stvaralaštvo Dušana Džamonje u ostavilo je trajan beleg u spomeničkoj arhitekturi Jugoslavije.

Dušan Džamonja bio je član SANU od 1988. godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.