Preminuo Adolfo Suares

Izvor: RTS, 24.Mar.2014, 00:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Adolfo Suares

Prvi demokratski izabran premijer Španije posle diktature Fransiska Franka, Adolfo Suares preminuo je u Madridu u 81. godini.

Španija žali Adolfa Suaresa, svog prvog premijera demokratski izabranog posle gotovo četiri decenije fašističke diktature Fransiska Franka.

Sadašnji premijer, Mariano Rahoj izjavio je da je "otišao jedan od velikana naše epohe" i proglasio trodnevnu nacionalnu žalost.

Madriđani se okupljaju pred Skupštinom Španije, a Suaresovi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zemljaci i u njegovom rodnom selu Sebrerosu, u centralnoj Španiji. Državna sahrana će se održati ove nedelje u katedrali La Almudena, u Madridu.

Suares je umro danas popodne u Madridu u 81. godini, posle sedam dana bolovanja od respiratorne infekcije, i deset godina od Alchajmerove bolesti.

Kralj Huan Karlos okrenuo se Suaresu posle Frankove smrti 1975. u pokušaju da ujedini političke frakcije. Suares je bio predsednik vlade u turbulentnim godinama španske istorije, od 1975. do 1981.

Kralj je danas rekao da je Suares bio njegov izuzetan saradnik i pravi prijatelj. U poruci koju je emitovala televizija, Huan Karlos je zahvalio Suaresu zbog "odanosti prema kruni" i "odbrane demokratije, pravne države, jedinstvenosti i raznovrsnosti Španije".

Suares je bio generalni sekretar "Nacionalnog pokreta", jedine partije

tokom Frankove diktature, a bio je i generalni direktor državne televizije TVE.

Godinu danas posle Frankove smrti, Huan Karlos koji ga je dobro poznavao i dugo pratio njegov rad, odabrao je Suaresa da povede Španiju ka demokratskoj, parlamentarnoj monarhiji, i to imenovanje je naišlo na kritike i leviccara i desniccara.

Ipak, Suares i njegova novoformirana stranka "Unija demokratskog centra", pobedili su 1977. na prvim izborima posle Franka. Sukobivši se i s Vojskom, i s Crkvom, legalizovao je političke partije, uključujući i komunističku, kao i sindikate, i nadgledao pisanje novog, demokratskog ustava koji je donet 1978. godine.

Iako vešt u prebrođavabju krize, nije se pokazao kao spretan svakodnevni politiccar, te je izgubio podrsku stranke i već 1981. podneo ostavku.

Upravo kada je predavao vlast nasledniku na čelu Vlade 23. februara 1981. godine, u skupštinsku salu su upali pripadnici Civilne garde koji su imali podršku generala, lojalnih uspomeni na Franka, i zapucali u zidove, pokušavši da zauzmu zgradu.

Većina poslanika i drugih se posakrivala, a Suares i nekolicina drugih su prkosno ostali uspravni pred pušccanim cevima. Pokušaj udara je ubrzo skršen zahvaljujući i tome.

Posle jos dva pokušaja da opstane u politici, Suares se sasvim povukao 1991. godine. Poštu Suaresu odao je i bivši premijer Hose Luis Rodriges Sapatero,

rekavši da je njegova politička karijera oličavala najviši duh španske demokratske tranzicije: "prihvatanje različitih mišljenja, promociju tolerancije i praksu dijaloga".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.