Preminula stujardesa iz Srbije koja je preživela pad aviona 1972.

Izvor: VOA, 24.Dec.2016, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminula stujardesa iz Srbije koja je preživela pad aviona 1972.

Vesna Vulović, stujardesa iz Srbije koja je čudom preživela pad sa 10.000 metara nakon što je avion eksplodirao u vazduhu 1972. godine, preminula je u 66. godini života. Radio-televizija Srbije javila je da su Vulovićevu pronašli mrtvu u stanu u Beogradu njeni prijatelji i da uzrok smrti nije u ovom trenutku poznat. Vulovićeva je radila kao članica letačkog osoblja u avionu Daglas DC-9 Jugoslovenskog aerotransporta, kada je 26. januara 1972. godine avion eksplodirao iznad snegom pokrivenih planina tadašnje Čehoslovačke. Svih ostalih 27 putnika i članova posade je poginulo. Sumnja na bombu Vulovićeva je ušla u Ginisovu knjigu rekorda 1985. godine kao osoba koja je preživela pad sa najveće visine bez padobrana. Sumnjalo se da je u avion bila postavljena bomba tokom planirane stanke u Kopenhagenu u Danskoj, ali niko nije uhapšen po tom osnovu. Zarobljena u prostoriji u repu aviona, ona se srušila na zamrznutu zemlju, pod temperaturama ispod nule, na strmu padinu obraslu gustom šumom nedaleko od jednog sela. Trup aviona kotrljao se preko stabala borova preko tankog sloja snega, ublaživši tako udar do samog podnožja brda, opisali su tada istražitelji koji su ispitivali pad aviona. Vulovićevu je spasio šumar koji koji je sledio njene jauke u mračnoj šumi. Brzo je prebačena u bolnicu, gde je zapala u komu u kojoj je bila 10 dana. Imala je frakturu lobanje, dva polomljena pršljena, rebra, karlicu i noge. Sećanje na nesreću je izgubljeno U početku paralisana od struka nadole, Vulovićeva je uspela da se gotovo u potpunosti oporavi i čak se vrati na posao za stolom u svojoj avio-kompaniji. Nikad nije uspela da povrati sećanje o nesreći i njenom spašavanju. Rekla je za AP u intervjuu 2008. godine da može samo da prizove u sećanje pozdravljanje sa putnicima pre poletanja sa aerodroma u Danskoj - i posle toga kretanje kroz bolnicu sa njenom majkom kraj nje. Kao nacionalna heroina, stavila je svoju popularnost u političke svrhe protestujući protiv Slobodana Miloševića i njegove vlasti devedesetih godina i kasnije lobirajući za liberalne snage na izborima. Vest o smrti poznate stujardese iz Srbije prenele su svetske agencije i mediji, kao i Glas Amerike na engleskom.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Preminula Vesna Vulović, nekadašnja jugoslovenska heroina

Izvor: Tracara.com, 24.Dec.2016

(foto: AP) 2016. godinu obeležiće još jedan tragičan gubitak, pored odlaska brojnih glumačkih i muzičkih legendi. Kako prenose brojni domaći i svetski mediji, u 66. godini preminula je Vesna Vulović. Nekadašnju jugoslovensku heroinu pronašli su prijatelji u stanu, a tačan uzrok smrti još...

Nastavak na Tracara.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.