Izvor: Blic, 04.Okt.2012, 23:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminula psihoanalitičarka Tamara Štajner Popović

Posle teške bolesti danas je u Beogradu preminula trening analitičar Beogradskog psihoanalitičkog društva i Internacionalne psihoanalitičke asocijacije Tamara Štajner Popović.

Štajner je izuzetnim naporom, ličnim zalaganjem i zaraznim entuzijazmom, nakon višegodišnje borbe i saradnje sa čelnicima ondašnje Internacionalne psihoanalitičke asocijacije uspela da vrati na srpsku scenu psihoanalizu prognanu nakon Drugog svetskog rata.

"Njen napor na prepoznavanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << psihoanalize kao teorije i terapijske tehnike omogućio je da Srbija i zemlje bivše Istočne Evrope budu prepoznate kao nove kolevke stare psihoanalize. Time je uspela da izjednači strucnost, znanje, etičnost i prisutnost psihoanalize i na istoku Evrope", navela je psihonalitičar dr Vesna Brzev Ćurčić.

Kako je dodala, Štajner je bila idejni tvorac i prvi predsednik Beogradske studijske grupe koja je, pre svega zahvaljujući njoj, a potom i njenoj saradnji sa psihoanalitičarima iz Srbije, postala punopravni član Internacionalne psihoanalitičke asocijacije, čime se među oko 13.000 priznatih svetskih psihoanaliticara nasao i 31 psihoanalitičar iz nase zemlje.

Bila je i predsednik Internacionalnih novih grupa, čime je omogućila da i zemlje u kojima nije bilo psihoanalitičara dobiju istovetno obrazovaje i tehničku opremljenost za rad sa klijentima.

"Životnom energijom, entuzijazmom i jedinstvenom ljubavlju prema psihoanalizi, obelezila je ne samo svoj život, nego i živote svojih kolega, učenika i klijenata sa kojima je radila", zaključila je Brzev Ćurčić.

Tamara Štajner Popović biće sahranjena u sredu, 10. oktobra, na Jevrejskom groblju u Beogradu u 12:30 časova.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Preminula psihoanalitičarka Tamara Štajner Popović

Izvor: Telegraf.rs, 05.Okt.2012, 09:33

Posle teške bolesti preminula je trening analitičar Beogradskog psihoanalitičkog društva i Internacionalne psihoanalitičke asocijacije

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.