Preminula operska diva Džoan Saderlend

Izvor: Politika, 12.Okt.2010, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminula operska diva Džoan Saderlend

ŽENEVA - Jedna od najznačajnijih operskih pevačica svih vremena - sopran Džoan Saderlend preminula je u 83. godini, posle 40. godina duge karijere, u kojoj je hvaljena kao naslednica legendarne Marije Kalas.

Njena porodica je saopštila da je Saderlend preminula u nedelju u svom domu u blizini Ženeve, posle duge bolesti, prenela je agencija AP.

Operska diva, koju su italijanski obožavaoci prozvali „la stupenda” (božanstvena), bila je priznata od rodne Australije do >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Amerike i Evrope, zbog izuzetnog glasa i velikog broja uloga.

Najveće pohvale je dobijala za izvođenje opera nemačkog kompozitora Georga Fridriha Hendla i italijanskih kompozitora iz 19. veka.

Italijanski tenor Lučano Pavaroti, koji je učestvovao na oproštajnom koncertu Saderlendove u Kovent Gardenu 31. decembra 1990. godine, rekao je da je ona „najveći koloraturni sopran svih vremena”, zbog velikog opsega i prelaza koji su krasili njeno pevanje.

Zbog svog izuzetnog talenta, Saderlendova se smatra značajnom u obnovi italijanskih „bel kanto” opera, navela je američka agencija.

Tanjug

objavljeno: 12/10/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.