Preminula Olja Ivanjicki

Izvor: RTS, 24.Jun.2009, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminula Olja Ivanjicki

Naša poznata slikarka Olja Ivanjicki preminula u Beogradu u 78. godini. Imala je 87 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je "Sedmojulske" i "Vukove" nagrade za životno delo, najvećih priznanja u zemlji. Uvek je bila dovoljno hrabra i samostalna da menja konvencije i uspostavlja novi umetnički poredak, rekao Nebojša Bradić.

U Beogradu je danas, u 78. godini, preminula naša poznata slikarka Olja Ivanjicki.

Olja Ivanjicki je rođena u Pančevu 1931. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << godine u ruskoj bolnici.

Njeni roditelji, otac Vasilij Vasiljenko Ivanjicki i majka Veronika Mihajlovna Pjotrovska su u Srbiju došli kao prognanici iz Rusije nakon Oktobarske revolucije.

Olja je u Kragujevcu živela sve do dolaska u Beograd, gde je studirala vajarstvo na Akademiji za likovne umetnosti u Beogradu. Mada je upisala vajarstvo, od samog početka se uglavnom bavila slikarstvom.

Godine 1957. završila je Akademiju likovnih umetnosti u klasi profesora Sretena Stojanovića. Po završetku postdiplomskih studija, 1962. godine dobila je posebno priznanje i stipendiju Fordove fondacije za nastavak studija u SAD.

Sa grupom slikara - Leonidom Šejkom, Milićem od Mačve, Milovanom Vidakom, Svetozarem Samurovićem, Kostom Bradićem, Sinišom Vukovićem i drugima, 1959. godine, kao jedina žena slikar osnovala je grupu "Mediala", koju su predstavljali mladi slikari, pisci, filozofi, arhitekte, kompozitori.

Imala je 87 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Šezdesetih godina prošloga veka prva je počela sa pop artom u Beogradu, a pripremala je i izvedbe koje se pamte. Njene slike nalaze se u mnogim muzejima i galerijama širom sveta.

Između ostalog, izlagala je u muzeju "Metropoliten" u Njujorku, Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, Muzeju moderne umetnosti u Skoplju i na fakultetu "Dobs Feri" u Njujorku.

Izabrana je za najboljeg slikara dvadesetog veka u Jugoslaviji na osnovu glasanja sprovedenog među jugoslovenskom publikom. Dobitnik je i "Sedmojulske" i "Vukove" nagrade za životno delo, najvećih priznanja u zemlji.

Ministar kulture Nebojša Bradić izrazio je žaljenje zbog prerane i neočekivane smrti umetnice, istakavši da će njeno delo ostati "stožer naše kulturne istorije i riznice kulturne baštine".

"Sa žaljenjem smo primili ovu nemilu vest, ali ćemo sa isto tolikim ponosom kao njeni savremenici, prijatelji i kolege, čuvati i poštovati delo koje nam je ostavila", rekao je Bradić i dodao da će njen originalni i prepoznatljiv stil, koji je postao deo naše duhovnosti, ostati i u vremenima koja su pred nama obeležje naše kulture.

Olja Ivanjicki se svojim bogatim i snažnim slikarskim opusom, ali i ostvarenjima i projektima iz drugih oblasti, na "tako upečatljiv i toliko neizbrisiv način upisala u mapu našeg poimanja umetnosti i svakodnevnog kulturnog života, da je vest o njenom neočekivanom odlasku zazvučala skoro neverovatno", rekao je ministar kulture.

Bradić je rekao i da je Ivanjicki uvek bila dovoljno hrabra i samostalna da menja konvencije, uspostavlja novi umetnički poredak i uvodi nove vrednosti.

"Kao što je to činila u umetnosti, i u ličnom životu je na najplemenitiji način radila za zajedničko dobro, a da pri tome ne izgubi sopstvenu autentičnost i posebnost kreativne energije", naglasio je Bradić.

Većina naših umetnika danas je ostala zatečena na vest o iznenadnoj smrti Olje Ivanjicki, koju su primili sa iznenađenjem i velikim žaljenjem.

Njen dugogodišnji prijatelj, slikar Zoran Vuković, rekao je Tanjugu da je "bila prva dama našeg slikarstva, da je bila uvažavana u našoj sredini, ali i u svetu".

"Ostaće zabeležena kao okosnica i stub srpske likovne scene", rekao je Vuković.

Dodao je da su se, iako su bili različitih slikarskih senzibiliteta, međusobno uvažavali.

"Široko je bila obrazovana, iako je preminula, preživela je kao slikar", rekao je Vuković.

Slikar i dekan Fakulteta likovnih umetnosti Slobodan Roksandić rekao je da je Olja Ivanjicki zauzimala veliko mesto u posleratnoj umetnosti, da je imala poseban imidž i da je bila uvažavana.

"Ona je bila jedan od 'kamenja u mozaiku' naše likovne scene, a sada smo ostali bez nje", rekao je Roksandić.

"Gubitak je, jer posebnost kojom je odisala nije bila hermetička, već otvorena i jedinstvena", zaključio je Roksandić.

Radovan Lale Đurić, sa kojim je Olja Ivanjicki osnovala Niš art fondaciju, rekao je Tanjugu iz Njujorka da je ovo "tužan dan za kulturu Srbije".

"Podržavala je mlade umetnike i treba da im ostane uzor", rekao je Đurić istakavši da je smrt Olje Ivanjicki ogroman gubitak i za domaću i za svetsku likovnu scenu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Preminula Olja Ivanjicki

Izvor: S media, 24.Jun.2009

U Beogradu je danas u 78. godini života preminula naša poznata slikarka Olja Ivanjicki. ..Olja Ivanjicki je rođena u Pančevu 1931. godine u ruskoj bolnici. Njeni roditelji, otac Vasilij Vasiljenko Ivanjicki i majka Veronika Mihajlovna Pjotrovska su u Srbiju došli kao prognanici iz Rusije nakon...

Nastavak na S media...

Umrla Olja Ivanjicki

Izvor: 24sata, 24.Jun.2009

Dobitnik je "Sedmojulske" i "Vukove" nagrade za životno delo, najvećih priznanja u zemlji. Olja Ivanjicki je jedna od osnivača "Mediale".

Nastavak na 24sata...

Preminula Olja Ivanjicki

Izvor: B92, 24.Jun.2009

Beograd -- Jedna od najpoznatijih srpskih slikarki Olja Ivanjicki preminula je u Beogradu u 78. godini...Bila je jedan od osnivača najpoznatije umetničke grupe 60-ih godina, "Medijale", u kojoj su bili i Leonid Šejka i Milić od Mačve. Izlagala je u svim svetskim metropolama, a u jednoj anketi proglašena...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.