Preminula NAJSTARIJA ŽENA NA SVETU Živela u tri veka i otkrila tajnu DUGOVEČNOSTI

Izvor: Blic, 16.Apr.2017, 11:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminula NAJSTARIJA ŽENA NA SVETU Živela u tri veka i otkrila tajnu DUGOVEČNOSTI

Verovatno najstarija osoba na svetu, Italijanka Ema Morano, poslednja poznata žena rođena u 19. veku, umrla je u subotu u 117. godini, objavili su italijanski mediji.

Ema Morano je umrla u svojoj kući u Verbaniji, na severu zemlje. Rođena je 29. novembra 1899, četiri godine pre nego što su braća Rajt prvi put poleteli. Živela je u tri veka, doživela dva svetska rata i više od 90 italijanskih vlada.

Prvu ljubav izgubila je u vihoru Prvog svetskog rata, a pred >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << početak Drugog svetskog rata rastala se od nasilnog supruga. Radila je do 75. godine života u fabrici jutenih vreća.

Samostalna je bila sve do svoje 115. godine, mada zadnjih 20 godina nije izlazila iz malog dvosobnog stana. Od 2015. nije napuštala krevet i bila joj je potrebna stalna pomoć negovateljice.

Po savetu lekara koji je dobila kada je imala 20 godina, svaki dan bi pojela tri jaja, dva sirova i jedno kuvano, s malo mesa i vrlo malo voća ili povrća.

Najstarija osoba na svetu sada je Jamajčanka Vajolet Braun, rođena 10. marta 1900, po podacima američke Istraživačke grupe za gerontologiju, piše Jutarnji list.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.