Premijerka najavljuje odmerenu i odgovornu reakciju Beograda

Izvor: RTS, 08.Mar.2019, 10:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijerka najavljuje odmerenu i odgovornu reakciju Beograda

Nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, premijerka Ana Brnabić je poručila da će odgovor Beograda na usvajanje platforme za dijalog u Prištini biti odmeren i odgovoran. Srbija će, ističe, zaštititi interese Srba na Kosmetu.
Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost jutros je održana na Andrićevom vencu, a sazvao ju je predsednik Aleksandar Vučić nakon što je Priština usvojila Platformu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za dijalog.

Premijerka Ana Brnabić, koja je prisustvovala sednici, rekla je da će reakcija Srbije, "kao i uvek do sada" biti odmerena.
"Pazićemo na našu reakciju, analizirati sve njene aspekte. Reakcija će biti odgovorna, ali ćemo u svakom trenutku zaštititi interes Srbije i svih naših građana", istakla je Ana Brnabić.
Rekla je i da je zaključak sastanka da je usvajanje platforme treći i završni udarac dijalogu Beograda i Prištine. Na Kosovu su sistemski išli na to da se zaustavi dijalog, rekla je premijerka.
"Podsetiću da je prvi bilo nepoštovanje Briselskog sporazuma, Priština nije implementirala nijedno slovo iz dijaloga. Nisu formirali Zajednicu srpskih opština, a to je bila jedina obaveza Prištine i kičmeni stub sporazuma", ispričala je Brnabićeva.
Drugi udarac je bilo uvođenje taksi. "Podsećam da su takse prvo bile uvedene 6. novembra. Zbog mlake reakcije međunarodne zajednice, 21. novembra su povećane na nebuloznih 100 odsto i do danas nikako nisu ukinute. Dakle, Priština je dala jasnu poruku i Evropskoj uniji i SAD da takse neće biti ukinute", navela je Brnabićeva.
Završni udarac je usvajanje platforme. "Za nju mogu reći da je suprotna zdravom razumu, protiv kompromisa, protiv daljeg dijaloga, ne priča ni u jednom trenutku o životu Srba na KiM. Nastavićemo da analiziramo dokument, ali zaključak je da jeste suprotan razumu", rekla je Ana Brnabić.
Srpska lista poziva međunarodnu zajednicu da reaguje
Potpredsednik Srpske liste Igor Simić zbog prištinske platforme poziva međunarodnu zajednicu da reaguje.
"Kada je pogledate - ne da je to lista želja kosovskih Albanaca i njihovih lidera već je to samo jedna želja kako uništiti dijalog, kako ga apsolutno onemogućiti i kako podignuti tenzije do tog nivoa da Srbi počnu da napuštaju prostor Kosovo i Metohije", smatra Simić.
Premijerka je najavila da će se u nedelju ona, predsednik Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastati sa patrijarhom Irinejom i Sinodom, kako bi razgovarali o celoj situaciji jer je jasno da je Priština prekinula dijalog.
Posle sastanka s američkim podsekretarom za politička pitanja u Stejt Departmentu Dejvidom Hejlom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručuje da će odgovor biti odgovoran, ali i odlučan i čvrst. Ipak, u Dobrincima precizira i da Srbija neće naglo reagovati, već za nekoliko dana ili nedelja.
O sitaciji na Kosovu i Metohiji predsednik, premijerka i šef diplomatije razgovaraće u nedelju s patrijarhom srpskim Irinejom i Sinodom Srpske pravoslavne crkve.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Brnabić nakon sednice Saveta za bezbednost: Odluka Prištine je suprotna ZDRAVOM RAZUMU

Izvor: Blic, 08.Mar.2019

Premijerka Srbije Ana Brnabić je danas, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, rekla da je odluka Prištine o dijalogu "suprotna zdravom razumu".

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.