Premijerka najavila ostavku

Izvor: B92, 10.Apr.2023, 19:31

Premijerka najavila ostavku

Estonska premijerka Kaja Kalas u ponedeljak je najavila ostavku posle martovskih parlamentarnih izbora i sprema se da predvodi novu vladu.

"Kaja Kalas je najavila ostavku, govoreći na prvom sastanku novog parlamenta. Ostavku podnosi i vlada na čijem je čelu", navodi se u saopštenju pres-službe vrhovnog zakonodavnog tela baltičke republike.

Prema koalicionom sporazumu potpisanom u ponedeljak, Kaja Kalas će postati premijerka nove vlade.

Reformistička >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << partija koju predvodi Kaja Kalas pobedila je na parlamentarnim izborima u Estoniji 5. marta sa 37 mesta u parlamentu koji ima 101 mesto. Reformisti su u novu vladajuću koaliciju pozvali Socijaldemokratsku partiju (9 mesta) i partiju Estonija 200 (14 mesta). Koalicija će imati 60 mesta u novom sazivu parlamenta.

Nova vlada će imati 13 ministara umesto sadašnjih 15. Kaja Kalas će ponovo postati premijer. Ministarska mesta će biti raspoređena proporcionalno. Reformska stranka, pored mesta premijera, dobiće i šest mesta u vladi. Socijaldemokrate i Estonija 200 imaju po tri ministarska resora, prema koalicionom sporazumu.

Pod vođstvom reformista biće ministarstva odbrane, finansija, pravde, klime, kulture i socijalne zaštite. Socijaldemokrate će biti na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva regionalnog razvoja i Ministarstva zdravlja. Stranka Estonija 200 dobiće mesta šefova Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva prosvete, kao i Ministarstva ekonomije i informacionih tehnologija, prenela je RIA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.