Izvor: Blic, 05.Dec.2016, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijera "Večitog mladoženje": Tragedija familije Kirić u dalekom Teksasu

Premijera dramskog komada "Večiti mladoženja", u režiji Darijana Mihajlovića, biće održana večeras, na sceni „Pera Dobrinović” u 19.30 sati. Ovaj pozorišni komad je rađen po motivima istoimenog romana Jakova Ignjatovića.

U osnovi, to je gastarbajterska poema o familiji Kirić koja živi u Teksasu osamdesetih godina - o prvoj generaciji koja je sticala, drugoj koja nasleđuje ali ne nastavlja istim putem i na isti način.

Adaptaciju i režiju potpisuje Darijan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Mihajlović, dramaturg je Petar Grujičić, scenografiju je uradila Marija Kalabić, kostime je kreirala Ivana Vasić.

-U vreme kada je Jakov Ignjatović pisao, putovao i živeo život punim plućima, Sentandreja je bila isto onoliko daleko od Kosova, sa koga su u nju došli Kirići, koliko je danas Srbija daleko od Amerike ili Australije. Ne doslovno, već je verovatno postojalo takvo osećanje udaljenosti od postojbine. Na ta dva kontinenta, od vremena Jakova Ignjatovića, emigrirali su milioni sa ovog prostora. Svakakav svet. Intelektualci, radnici, seljaci, neki „trbuhom za kruhom“, neki zbog obrazovanja, a neki koji su samo zamenili jednu nesreću drugom nesrećom. Tako i Kirići, kroz dve generacije propadaju onako kako propadaju Glembajevi, onako kako propadaju Budenbrokovi. To i jeste tema građanske tragedije, žanra u kojem igramo ovu predstavu – rekao je reditelj Darijan Mihajlović.

Po njegovim rečima građanska tragedija je i nastala onda kada se i buržoazija obogatila toliko da je zahtevala pravo na patnju.

-Ignjatovićevi Kirići ozbiljno koriste to pravo, pravo da pate za dalekim domom, pravo da pate za priznanjem u stranoj sredini. Oni se „emancipuju“ u taj vrli novi svet, kako umeju i ne umeju, tragajući za sopstvenim identitetom u zemlji u kojoj su svi došljaci. Originalna priča nastala je u Austrougarskoj monarhiji, zemlji koja je obuhvatala jedanaest većih etničkih grupa i bila melting pot u kome su nacije tragale za identitetom, na sličan način kao u današnjim glavnim destinacijama migranata, Americi, Australiji i Kanadi. Ti milioni, izgubljeni u prostoru između dva sveta, domovine i nove domovine, tragaju za sobom, spajajući vrline i mane dva sveta. Čeznu istovremeno za svetom u koji se nikad neće vratiti i za svetom koji ih nikada neće sasvim prihvatiti. Večiti stranci koje mogu naslediti samo večite mladoženje -kazao je Mihajlović.

Petar Grujičić, dramaturg, podsetio je na činjenicu da je Jakov Ignjatović prvi obrađivao u srpskoj književnosti fenomen „večitog mladoženje“, i to vrlo uspešno.

-Ovaj eksperiment na dramaturškom planu, značio je vraćanje u okvire porodične drame kakva je bila u središtu romana, uz mogućnost da se o temi dekadencije jedne građanske porodice progovori u širokom spektru savremenih aluzija -kazao je Grujičić.

Uloge tumaće: Marko Savić kao Šamika Kirić, večiti mladoženja, Milovan Filipović kao Pera Kirić, Novak Bilbija kao Sofra Kirić, bogati trgovac, Gordana Đurđević Dimić kao Soka Kirić, Sofrina žena, Lena Bogdanović kao Katica Kirić...

Reprize “Večitog mladoženje” biće 7, 13 i 20. decembra.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

"Večiti mladoženja" premijerno u SNP

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Dec.2016, 00:36

Predstava Srpskog narodnog pozorišta, "Večiti mladoženja", adaptacija poznatog romana Jakova Ignjatovića, večeras je izvedena premijerno, na sceni "Pera Dobrinović". Režiju i dramaturgiju potpisuju Darijan Mihajlović i Petar Grujičić...Dramaturška modernizacija "Večitog mladoženje" – koji...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.