Premijer dobio ocenu iz EU: Hoćemo među najbolje

Izvor: Mondo, 09.Nov.2016, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijer dobio ocenu iz EU: Hoćemo među najbolje

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija na evropskom putu i želi da bude deo evropskog društva jer želi da bude deo najboljih i da ekonomija napreduje.

Foto: tanjug / tanja valic / bb

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je u podne u Nemanjinoj 11 premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije.

Vučić je na konferenciji za medije u Vladi Srbije rekao da je izveštaj u dobroj meri realističan >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i ozbiljno sastavljen.

"Za nas je važno da gotovo u svim poglavljima ostvarujemo napredak, EU pozitivno ocenjuje političku ulogu u regionu, migrantskoj krizi.

Svetska banka i MMF prepoznaju odlične rezultate srpske ekonomije i sami kažu da je rast veći od očekivanog", rekao je premijer.

Ističe da je Srbija na evropskom putu, da želi da bude deo evropskog društva jer želi da bude deo najboljih i da ekonomija napreduje.

Premijer je dodao da ostaje još mnogo toga što treba da se uradi, poput nastavka reforme pravosuđa koje mora da postane efikasnije i potpuno nezavisno.

"Svako nek tumači po volji"

Vučić je ocenio da će sada, u skladu s "demokratskom orijentacijom zemlje i slobodom izražavanja", svako tražiti u tom izveštaju ono što mu odgovara. "Neki će tražiti isključivo pozitivne (ocene), a neki nešto što ne bi mogli da nazovu potpuno pozitivnim", rekao je Vučić i izrazio zadovoljstvo zbog toga što je Evropska unija, kao i Svetska banka i Međunarodni monetarni fond pre toga, prepoznala odlične rezultate srpske ekonomije i rast koji je veći od očekivanog.

On je dodao da je video i primedbe zbog toga što Srbija nije izručila troje članova Srpske radikalne stranke Haškom tribunalu, zbog, kako je naveo "čudnog krivičnog dela", kao i o saradnji Srpske napredne stranke s Jedinstvenom Rusijom.

Vučić je zahvalio Evropskoj uniji zbog pomoći prilikom poplava, ali i u procesu reforme javnih preduzeća, državnog aparata i u drugim segmentima.

"Srbija je na evropskom putu, želimo da budemo deo evropskog društva i borićemo se za to... Srbija čvrsto i nedvosmisleno korača ka punopravnom članstvu" u EU, rekao je Vučić i izrazio nadu da će još pregovaračkih poglavlja uskoro biti otvoreno, a da će neka od njih biti i zatvorena.

DEVENPORT: SRBIJA OSTVARILA NAPREDAK

Šef Delegacije Evropske unije (EU) izjavio je da je Srbija ostvarila napredak na evropskom putu i da je jasno da je pridruživanje EU strateški cilj Srbije.

Devenport je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, nakon uručemnja izveštaja, rekao da je Komisija zatražila od Vlade da da svoje pregovaračke pozicije za 15 poglavlja koja su prošla proces skrininga i da se nada da će još nekoliko poglavlja biti otvoreno pre kraja ove godine.

Han: Napredak relativno dobar

Izveštaj je objavljen i u Briselu, u Evropskom parlamentu, a na konferenciji za štampu ga je obrazložio evropski komesar za proširivanje Johanes Han. Evropska komisija je ocenila da je Srbija "relativno dobro napredovala u stvaranju efikasne tržišne privrede" i reformi državne uprave, istakavši da u pravosuđu, iako ima političkih upliva, ima napretka, dok korupcija i dalje predstavlja ozbiljan problem.

"Čekamo ubrzanje procesa i očekujemo da pre kraja ove godine otvorimo dodatna poglavlja. Nastavićemo intenzivan rad sa Vladom Srbije koji se tiče pristupanja. Sarađivaćemo na primeni otvorenih poglavlja", rekao je Devenport.

On je dodao da je Evropska komisija preporučila da se otvori poglavlje 5 o javnim nabavkama.

Deveport je rekao da Evropska komisija pohvaljuje napore koji su uloženi u unapređenje javne uprave, dolazak novih investitora, stvaranje novih radnih mesta.

On je rekao da Srbija ima konstruktivnu ulogu u regionu i da doprinosi miru i pomirenju, kao i da je izuzetno važno da Beograd nastavi normalizaciju odnosa sa Prištinom.

Šef Delegacije EU je dodao da su pred Srbijom teške reforme, naročito kada je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala, ali da EU razume da nije uvek lako.

"Nastojaćemo da stojimo uz Srbiju ne samo u lepim već i teškim vremenima. Moja delegacija je spremna da podrži Srbiju na svaki način da se sprovedu preporuke iz ovogodišnjeg izveštaja", rekao je Devenport.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.