Premijer Srbije nastavlja posetu Kini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jun.2010, 11:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijer Srbije nastavlja posetu Kini

PEKING -

Premijer Srbije Mirko Cvetković nastavlja višednevnu posetu Kini, u kojoj će boraviti do nedelje.

Cvetković se u petak sastao sa kineskim premijerom Ven Điabaom i predsednikom Svekineskog narodnog kongresa Vu Banguoom, a u odvojenim razgovorima zvaničnika dve zemlje naglašena je uzajamna politička podrška i najavljeno dalje jačanje ekonomske saradnje.

Premijeri Srbije i Kine u petak su zajednički ocenili da je međusobno političko poverenje Beograda >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i Pekinga osnov razvoja strateškog partnerstva dve zemlje.

Ven je još jednom ponovio principijelni stav da njegova zemlja daje punu podršku teritorijalnom integritetu Srbije i da se zalaže za poštovanje međunarodnog prava i rešavanje svih otvorenih pitanja dijalogom.

Cvetković je rekao da će Kina, kako su mu potvrdili njegovi domaćini, imati konstruktivnu ulogu kada je reč o Kosovu, dok Srbija nastavlja podršku "konceptu jedne Kine".

Premijer Srbije se prethodno sastao sa predsednikom Svekineskog narodnog kongresa Vu Banguoom, s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima i podršci teritorijalnom integritetu koju dve zemlje pružaju jedna drugoj.

Kina, jedna od pet stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija s pravom veta, nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Tokom susreta srpskog premijera s kineskim zvaničnicima istaknuto je da su odnosi Srbije i Kine dobri i zasnovani na tradicionalnom prijateljstvu i dogovoreno da dve zemlje nastave ekonomsku saradnju, posebno u oblasti privrede, infrastrukture, poljoprivrede, nauke i tehnologije i kulture.

Višednevnu posetu Kini Cvetković je počeo u četvrtak susretima s potpredsednikom kineske vlade Huei Liangjuom i predstavnicima najvećih kineskih kompanija.

Posle tih susreta, premijer je u izjavi Tanjugu rekao da među kineskim privrednicima postoji zainteresovanost za saradnju sa srpskim partnerima, posebno u oblasti energetike i infrastrukture.

Prema njegovim rečima, kineska strana je zainteresovana i za ulaganja u hidroelektrane, a razgovaralo se i o grinfild investicijama u Srbiju.

U okviru posete Kini Cvetković će prisustvovati i obeležavanju Nacionalnog dana paviljona Srbije u okviru Svetske izložbe Ekspo 2010, koja se održava u Šangaju.

Delegacija Srbije, koju predvodi premijer, posle Kine boraviće u dvodnevnoj poseti Južnoj Koreji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.