Izvor: Southeast European Times, 22.Jan.2010, 22:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijer RS Dodik ponovo kritikovao Inckovu odluku o stranim sudijama i tužiocima

22/01/2010

SARAJEVO, Bosna i Hercegovina (BiH) -- Nedavnom odlukom visokog predstavnika Valentina Incka da produži mandate stranih sudija i tužilaca koji rade u sudovima BiH krši se vladavina zakona, naveo je premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik u pismu Kancelariji visokog predstavnika upućenom u četvrtak (21. januara). Dodik je takođe ponovio da njegova vlada namerava da zatraži od parlamenta RS da raspiše referendum o toj odluci.

U oktobru, zakonodavci BiH >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << glasali su protiv produženja mandata stranih tužilaca i sudija. Međutim, Incko je 14. decembra odbacio tu odluku produživši mandate stranim sudijama i tužiocima koji rade na slučajevima ratnih zločina u BiH, do 31. decembra 2012. Incko je takođe odlučio da međunarodne sudije i tužioci koji se bave organizovanim kriminalom i korupcijom ostanu u BiH kao savetnici.

Takođe u četvrtak, Dom naroda usvojio je zakon o amandmanima na Krivični zakon, što je bio poslednji preduslov za eventualna bezvizna putovanja u zemlje EU. Predsednici oba doma parlamenta pozvali su druge institucije da ispune obaveze za liberalizaciju viznog režima. (Dnevni avaz, Fena, RTRS, Srna - 21/01/10)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.