Premijer: Morsi spreman na odlaganje referenduma

Izvor: Blic, 08.Dec.2012, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijer: Morsi spreman na odlaganje referenduma

Egipatski premijer Hišam Kandil saopštio je danas da se predsednik Egipta Mohamed Morsi složio da odloži referendum i da priprema izmenu kontroverznih dekreta kojima je proširio svoja ovlašćenja, prenele su novinske agencije. Morsi popustio pod pritiskom opozicije

"Predsednik Morsi i političke snage zemlje razmatraju legalne načine za odlaganje referenduma, predsednik nije protiv odlaganja glasanja", rekao je Kandi, a prenela agencija RIA Novosti.

Odlaganje referenduma >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << o novom ustavu zemlje, čije je održavanje Morsi zakazao za 15. decembar, jedan je od glavnih zahteva opozicije, koja poslednjih nekoliko dana u Kairu i većini egipatskih provincija demonstrira protiv predsednikove politike.

Egipatski premijer je privatnom TV kanalu "Al-Mihvar" rekao da je Morsi zadužio šestoricu zvaničnika koji su se danas sreli s predstavnicima opozicije da "modifikuju ustavnu deklaraciju" od 22. novembra.

Prema Kandilovim rečima, ti zvaničnici, među kojima ima političara i članova pravosuđa, "sastali su se da sačine nacrt novog teksta (dekreta) i mogli bi da ga završe kasnije danas ili u nedelju ujutru", preneo je Frans pres.

Itar-Tas s je, istovremeno, javio da su u Kairu danas počele, u okviru "međunacionalnog dijaloga" koji je inicirao egipatski predsednik, konsultacije Morsija sa liderima nekoliko opozicionih pokreta.

Za pregovaračkim stolom bili su lider političkog krila Muslimanske braće - Partije slobode i pravde, Saad al-Katatni i predstavnici nekih pokreta koji nemaju veliku snagu u društvu.

Najveće opozicione stranke, podseća ruska agencija, odbile su da vode bilo kakav dijalog s vlastima dok ne budu uvaženi njihovi glavni zahtevi, od kojih je najvažniji odlaganje referenduma o ustavu zemlje i ukidanje Ustavne deklaracije koja je i bila povod za političku krizu u Egiptu.

Egipatska opozicija pozvala je danas na nastavak svakodnevnih uličnih protesta protiv Morsija, dok njeni zahtevi ne budu ispunjeni.

"Pozivamo egipatsku omladinu da mirno demonstrira na svim egipatskim trgovima dok se ne ispune naši zahtevi", navela je koalicija Nacionalni front spasa.

Potpredsednik Egipta Mahmud Meki saopštio je juče da je Morsi spreman da odloži referendum, ali uz nekoliko uslova. Jedan od lidera islamista, zamenik duhovnog lidera Muslimanske braće, Hejrat al-Šater izjavio je danas da referendum treba da bude održan u ranije zakazanom roku, 15. decembra.

"Na delu su pokušaji da se svrgne režim, koji je na vlast došao demokratskim izborima (...) U zemlji i inostranstvu postoje snage koje teže da unesu haos", rekao je on.

Ranije danas vojska je pozvala sve političke snage da "svoje nesuglasice rešavaju dijalogom", pritom stavljajući do znanja da je spremna da se umeša kako bi "zaustavila nerede i sprečila širenje nasilja u zemlji" i u slučaju da se pojavi pretnja nacionalnoj bezbednosti i stabilnosti.

Oružane snage se, za sada, uzdržavaju od mešanja u situaciju, prateći događaje sa strane, navodi Itar-Tas s, dodajući da je u Kairu danas mirno, iako napeto.

Međutim, stotine Morsijevih protivnika napale su u Aleksandriji zgradu lokalne administracije i proglasile "suverenitet od režima islamista" i u tom gradu na severu sukobili su se s tzv. islamističkog milicijom.

Sinoć su se "slobodnim od islamista" proglasili i gradovi El-Mahalat el-Kubra i susedna El-Mansura, severno od Kaira.

Povezane vesti: Probijena barikada ispred predsedničke palate u Kairu Morsi: Nema tolerancije za one koji žele da zbace vladu CNN: Šta se krije iza nemira u Egiptu? Troje mrtvih u noćašnjim sukobima u Kairu, tenkovi čuvaju palatu predsednika Morsija Novi sukobi u Kairu, referendum o ustavu ipak 15. decembra

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Morsi spreman na odlaganje referenduma

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Dec.2012, 00:01

Egipatski premijer Hišam Kandil saopštio je danas da se predsednik Egipta Mohamed Morsi složio da odloži referendum i da priprema izmenu kontroverznih dekreta kojima je proširio svoja ovlašćenja.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.