Premijer Haitija podneo ostavku

Izvor: VOA, 12.Mar.2024, 20:29

Premijer Haitija podneo ostavku

Port o Prens — Premijer Haitija Arijel Anri podneo je ostavku i napustiće položaj kada se formira prelazni savet koji će upravljati zemljom do novih izbora. Haiti potresa nasilje koje izazivaju naoružane bande, a vlada je uvela vanredno stanje i policijski čas. Predsednik Gvajane Irfan Ali objavio je vest u ponedeljak uveče u prestonici Jamajke, Kingstonu, gde su se lideri regionalne Karipske zajednice, ili KARIKOM-a, sastali da razmotre krizu na Haitiju. Ali trenutno predsedava Karipskom zajednicom po sistemu rotacije. Prelazni savet Haitija imaće sedam članova, od kojih šest dolaze iz različitih političkih koalicija Haitija, a sedmi je predstavnik privatnog sektora. Savet ima i dvoje članova iz civilnog društva koji nemaju pravo glasa. Prelazni savet će izabrati novog premijera i početi proces raspisivanja narednih predsedničkih izbora. “Haićani zaslužuju zemlju gde deca mogu da odu u školu a roditelji znaju da su bezbedna", saopštio je KARIKOM. "Pozdravljamo spremnost i hrabrost lidera Haitija da se obavežu da će zemlju vratiti na put ka demokratiji, stabilnosti i prosperitetu". Anri je podneo ostavku nedelju dana pošto je njegov avion morao da sleti na američku teritoriju Portoriko u Karibima, posle čega mu nije dozvoljen ulazak u Dominikansku republiku, koja deli ostrvo Hispanjola sa Haitijem. Premijer je otišao u posetu Gvajani, u Južnoj Americi, i Keniji, u istočnoj Africi, kako bi pridobio podršku za slanje multinacionalnih mirovnih snaga UN na Haiti, gde je u toku brutalno i nekontrolisano nasilje bandi u glavnom gradu, Port-o-Prensu, i van njega. Bande su iskoristile Anrijevo odsustvo da napadnu Nacionalni zatvor i drugi zatvor u prestonici, ubile nekoliko ljudi i omogućile hiljadama zatvorenika da pobegnu. Bande su takođe pucale na glavnom aerodromu Haitija. Džimi "Barbekju" Šerizije, lider saveza bandi koje su izvršile napade, poručio je da neće dozvoliti Anriju da se vrati na Haiti, i pozvao ga da podnese ostavku. Na konferenciji sa regionalnim liderima u Jamajci u ponedeljak, američki državni sekretar Entoni Blinken najavio je da će Vašington uložiti dodatnih 100 miliona dolara da podrži bezbednosne snage uz podršku UN na Haitiju, zajedno sa još 30 miliona dolara za humanitarnu pomoć. Anri, koji je po profesiji neurohirug, služio je kao vršilac dužnosti premijera od kada je zemlja potonula u haos posle ubistva predsednika Žovenela Mojzija 2021. Trebalo je da podnese ostavku u februaru, ali je odložio izbore zbog sve gore bezbednosne situacije i političke blokade sa opozicijom. Anonimni američki zvaničnik rekao je novinarima da će Anriju biti dozvoljeno da ostane u Portoriku. U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Rojters i AFP.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Posle ostavke premijera: I moćne bande u borbi za vlast na Haitiju

Izvor: Danas, 12.Mar.2024

Nakon što je dosadašnji premijer Haitija Arijel Anri najavio svoju ostavku, političari širom Haitija su se uključili u borbu za vlast, uključujući i moćne bande koje kontrolišu 80 odsto glavnog grada zemlje.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.