Premijer Finske: Kriza vlada je došla brže nego što sam očekivao

Izvor: B92, 03.Jul.2023, 22:37

Premijer Finske: Kriza vlada je došla brže nego što sam očekivao

Helsinki -- Premijer Finske Peteri Orpo je danas, dve nedelje nakon formiranja nove vlade, izjavio da je vlada te zemlje u krizi, ali da je sposobna da funkcioniše.

"Kriza vlada je došla brže nego što sam očekivao", rekao je Orpo u intervjuu za list "Helsingin sanomat".

On je danas imao sastanak sa predsednicima vladajućih partija, a tema razgovora je, između ostalog, bila i ostavka ministra ekonomije Vilhelma Junila zbog ranijih izjava o nacizmu.

"Bila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je to otvorena i dobra diskusija, a sutra ćemo nastaviti raspravu u vladi. Postoji zajednička želja da se sprovede naš dobar program", rekao je Orpo.

Istakao je da vlada ne prihvata nacizam, nacionalsocijalizam i druge ekstremističke pokrete.

"Vladin program polazi od egalitarnog društva, ljudskih prava, poštovanja međunarodnih ljudskih prava, vladavine prava, poštovanja slobode štampe i osnovnih vrednosti zapadnog liberalnog društva. Rad vlade je zasnovan na tim vrednostima, a moj posao je da brinem o njima", poručio je finski premijer.

Junila, ministar ekonomije, podneo je 30. juna ostavku posle samo 10 dana provedenih na toj funkciji.

On je u saopštenju naveo da zbog nastavka rada vlade i ugleda Finske ne može da nastavi da obavlja ministarsku funkciju na zadovoljavajući način.

Ministar je bio prinuđen da podnese ostavku jer se šalio na račun nacističkog pozdrava "Hajl Hitler" i zbog toga što je bio govornik na događaju koji su organizovale neonacističke grupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.