Prema prvim rezultatima izbora – pobednika nema

Izvor: B92, 12.Feb.2024, 19:30

Prema prvim rezultatima izbora – pobednika nema

Po konačnom rezultata izbora u Pakistanu nema pobednika jer broj mesta u parlamentu koji su osvojili prvoplasirani nije dovoljan za formiranje vlade.

Broj mesta koji je Kanova pakistanska partija Tehreek-e-Insaf (PTI) osvojila u Narodnoj skupštini - donjem domu parlamenta - u 93 od 265 je iznenađenje izbora prošlog četvrtka koje je obeležio veliki broj nepravilnosti, piše Asošiejted pres.

Druge dve veće stranke, predvođene Kanovim rivalima, takođe nisu uspele >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da obezbede dovoljno mesta da same formiraju vladu.

Pakistanska muslimanska liga (PML-N) bivšeg premijera Navaza Šarifa osvojila je 75 mesta, a Pakistanska narodna partija (PPP) Bilavala Buto Zardarija, koja predstavlja drugu političku snagu u zemlji, osvojila je samo 54 mesta.

Vlasti su na dan izbora isključile usluge mobilne telefonije i interneta i sporo prebrojavale glasove što je izazvalo sumnju da vojska pokušava da manipuliše da bi pomogla PML-N da pobedi, te je bilo i demonstracija.

Analitičar Azim Čodri je rekao da druge stranke zameraju Kanu kakoi je radio dok je bio premijer i da nisu spremne da sarađuju s njim, a on je poručio da ne želi razgovore.

PML-N i PPP su počeli pregovore o koaliciji kada je postalo jasno da su Kanovi saveznici dobili najveći broj mesta u parlamentu. Oni tvrde da su se dogovorili s manjim strankama i da imaju poslanike koji su "preleteli" iz Kanove partije, te će uspeti da formiraju poslaničku većinu.

Međutim, AP navodi da je skoro nemoguće proceniti koga tako skupljena većina može izabrati za premije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Neizvesno formiranje većine posle izbora u Pakistanu

Izvor: Radio 021, 13.Feb.2024, 00:23

Po konačnom rezultatu izbora u Pakistanu nema pobednika jer broj mesta u parlamentu koji su osvojili prvoplasirani - saveznici uhapšenog bivšeg premijera Imrana Kana nije dovoljan za formiranje vlade.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.