Prelivali kapital u drugu gazdinu firmu

Izvor: Politika, 28.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prelivali kapital u drugu gazdinu firmu

Novac od prodaje restorana i objekata nije uplaćivan na žiro-račun preduzeća. – Radnici na ulici

ŠABAC – Zbog sumnje da su počinili više krivičnih dela, istražni sudija Opštinskog suda u Šapcu Aleksandra Lukić, na zahtev Opštinskog javnog tužilaštva, donela je rešenje o sprovođenju istrage protiv policajca Milorada Pantića (41) njegovog brata Živorada Pantića (45) i Đorđa Raškovića (43) svi iz Donjeg Tovarnika, kao i Dragog Kojića (48) iz Šapca.
Milorad >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Pantić je novi vlasnik šabačkog preduzeća "Sava", čiju privatizaciju već duže vreme osporavaju zaposleni, a ostala trojica osumnjičenih su njegovi sadašnji ili bivši direktori.

Poznata ugostiteljska firma, koja je u svom sastavu imala upravnu zgradu sa placem od oko dva hektara, 14 restorana, 15 prodajnih objekata, pekaru, mesaru, pogon za proizvodnju soka i drugu vrednu imovinu procenjenu na 1,3 miliona evra, Pantić je kupio na aukciji 23. maja 2003. godine za svega 20,7 miliona dinara. Od 239 zaposlenih, odmah posle privatizacije više od polovine je otpušteno, a potom je još 75 poslato na navodno plaćeno odsustvo.

U međuvremenu, novi gazda je otuđio upravnu zgradu, motel "Plažu", restorane "Grand", "Zoran", "Proleće", "Kasinu", "Putnik", radnje "Korner", "Zelengoru" i više kioska, i izdao u zakup hotel "Zeleni venac" i objekte "Kamičak", "Noćaj", "Točkonja", "Ženeva", "Podrinje" i "Zdravljak".

Uz neizmirene plate i doprinose (žiro-račun "Save" blokiran je od 2004. godine) rasprodaja imovine najčešće je bila uzrok protesta zaposlenih, koji su tvrdili da se novac od prodaje i zakupa sliva na račun druge Pantićeve firme – "Luki komerc" u Pećincima.

Proveravajući navode, Opštinsko javno tužilaštvo u Šapcu došlo je do toga da postoji osnovana sumnja da je u ovim transakcijama počinjen veći broj krivičnih dela. Direktor "Save" iz vremena privatizacije Dragi Kojić i sadašnji direktor Đorđe Rašković terete se za zloupotrebu ovlašćenja u privredi, zloupotrebu službenog položaja i oštećenje poverilaca, direktor "Luki komerca" Živorad Pantić za falsifikovanje službenih isprava, a vlasnik obe firme Milorad Pantić za podstrekavanja na ova krivična dela i takođe zloupotrebu službenog položaja.

Po Pantićevom nalogu, novac od prodaje restorana i objekata direktori "Save" nisu uplaćivali na žiro-račun preduzeća, već su ga koristili za gotovinsko plaćanje pojedinih poverilaca, ili ga prebacivali na račun "Luki komerca". Sa većinom kupaca potpisivani su ugovori o preuzimanju nepostojećeg duga šabačkog preduzeća prema Pentićevoj drugoj firmi, čime je čitav posao dobijao, navodno, zakonski okvir.

Nepostojećom kompenzacijom u iznosu od 13,6 miliona dinara, Pantićeve firme "Luki komerc" i "Luki minimarket" iz Pećinaca postali su suvlasnici lokacije bivše uprave "Save" kod autobuske stanice u Šapcu, na kojoj je već počela izgradnja četvorospratne (i još potkrovlje) poslovno-stambene zgrade od oko 3.000 kvadrata.

Predmet predstojeće istrage pred Opštinskim sudom u Šapcu biće i prebacivanje linije za proizvodnju hleba i peciva bez ikakve nadoknade u Pećince, fakturisanje troškova "Luki komerca" na račun "Save", i uzimanje u gotovini po 250 evra mesečnog zakupa za restoran "Podrinje" od 1. januara 2005. godine do danas.

M. Mijušković

[objavljeno: 28.11.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.