Prekršajne prijave protiv Kurira

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Apr.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prekršajne prijave protiv "Kurira"

BEOGRAD - Ministarstvo kulture podnelo je više prekršajnih prijava protiv odgovornog urednika "Kurira" Radeta Jerinića zbog tekstova u kojima taj dnevni list oglašava krivim pojedine članove vlade i guvernera Narodne banke Srbije pre donošenja pravosnažne odluke suda, saopštilo je danas to ministarstvo.
Prekršajne prijave podnete su u skladu sa članom 95. Zakona o javnom informisanju, nad čijim sprovođenjem to ministarstvo vrši nadzor.
Kako je saopšteno, to je učinjeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nakon niza kompromitujućih naslova, fotografija i tekstova u "Kuriru", koja su osudila stručna javnost i profesionalna novinarska udruženja, a koja vređaju osnovno ljudsko dostojanstvo.
U saopštenju se precizira da je "Kurir" kontiunirano na naslovnim stranama izdanja od 09, 10, 14. i 15. aprila ove godine, oglašavao pojedine državne funkcionere krivim za krivično delo krađe i traženja mita, a da se o tome ne vodi ni krivični postupak, niti je dokazana njihova navodna krivica.
Isti list svojim senzacionalističkim naslovima poput „To Srbine! Sekirom na bivšu ženu!", objavljenim na naslovnoj strani lista 9. aprila ove godine, direktno propagira nasilno ponašanje i polnu diskriminaciju, navodi resorno ministarstvo.
U saopštenju se podseća da su takve i slične naslove, kao i objavljivanje fotografije ministra ekonomije i regionalnog razvoja Mlađana Dinkića uz naslov „Firer", u današnjem izdanju „Kurira, osudila i profesionalna udruženja novinara Srbije UNS i NUNS.
Ministarstvo kulture apeluje na medije da poštuju osnovne principe novinarske etike, u interesu objektivnog i profesionalnog izveštavanja javnosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.