Prekrajanje granica može izazvati novo razaranje

Izvor: B92, 04.Sep.2018, 11:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Prekrajanje granica može izazvati novo razaranje"

Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijan Švarc Šiling smatra prekrajanje granica otvaranjem Pandorine kutije.

Kako je rekao, eventualno prekrajanje granica na Balkanu između Srbije i Kosova, odnosno razmena teritorije, Pandorina je kutija, koja bi izazvala razarajuće događaje u regiji zapadnog Balkana.

Švarc-Šiling je uz Karla Bilda i Pedija Ešdauna jedan od tri visoka predstvanika međunarodne zajednice koji su nedavno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uputili otvoreno pismo Federiki Mogerini u kojem se navodi kako su zabrinuti objavama zvanilnika EU da bi mogli da podrže dogovore predsednika Srbije i Kosova o “korekcijama granica“, odnosno o potencijalnoj razmeni teritorija.

“Veoma sam skeptičan oko tih etnički opravdanih promena granica, jer imaju potencijal da se razviju u dalje sukobe između manjinskih i većinskih naroda“, rekao je on.

On međutim kaže i da bilo kakvu podršku koju dovije ova ideja koriste “etnički separatisti za vlastite svrhe“.

“Iz SAD su jasno naveli kako nema paralela između RS i Kosova. Bosna i Hercegodina je već bila suverena i priznata država pre Dejtonskog sporazuma. Stoga separatističke agende nemaju šanse, niti u SAD, niti u Evropi. Situacija u BiH je veoma napeta danas, zbog činjenice da propaganda nacionalističkih politika nije bila uzimana za ozbiljno, iako je trenutni visoki predstavnik Valentin Incko stalno isticao veoma ozbiljne političke opasnosti. Nacionalisti koriste sve što mogu da BiH dugo vremena nije u centru pažnje. Ali, čak ni to im neće pomoći da ispune svoje ciljeve“, rekao je on.

Kako je dodao, dok ne bude čvrsta demokratska država, mlade generacije će da nastave sa emigriranjem.

Kaže i da je kompromis moguće napraviti samo onda kada na vlast dođu političari povezani sa narodom i koji ne misle samo na sebe.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.