Izvor: Blic, 29.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preko škole lakše do posla

Preko škole lakše do posla

UŽICE - U Srbiji se školuje mnogo nepotrebnog kadra i da bi se tome stalo na put Zlatiborski okrug odabran je od Ministarstva prosvete kao poligon za sprovođenje pilot projekta 'Model decentralizovanog upravljanja školama u funkciji regionalnog razvoja'. Cilj projekta je da se unapređenjem školstva kroz saradnju sa privredom planira upis potrebnih zanimanja i stvore uslovi za lakše zapošljavanje.

Projekat nazvan ZORA ili 'Zlatiborska >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << obrazovna razvojna akcija', čija je realizacija upravo počela, zamišljen je u saradnji sa nemačkog vladinom organizacijom GTZ. Zlatiborski okrug odabran je za sprovođenje ovog programa zbog svojih specifičnosti i razvojnih mogućnosti, a ukoliko se pokaže uspešnim, postaće deo obrazovnog sistema države.

- Osnovni smisao je da se obrazovanje transformiše kako bi mladi lakše dolazili do posla, da budu mobilni na tržištu, steknu odgovarajuće kvalifikacije, ali i da mogu da uče celoga života. Važno je da se oko ovog poduhvata stvore regionalne partnerske grupe, a u svakoj od opština formiraju lokalni saveti za obrazovanje i privredu, gde bi se zajednički kreirala ponuda škola - kazao je u Užicu Radovan Živković, savetnik u Ministarstvu prosvete i sporta.

Uloga savetodavca u ovom projektu poverena je vladi nemačke pokrajine Donja Saksonija jer je u Hanoveru zaživeo program sa istim ciljevima.

Direktor užičke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Stojan Tasić kaže za 'Blic' da će program ZORA puno značiti pri školovanju kadrova za kojima postoji realna potreba na tržištu rada.

- Modeli takvog vida obrazovanja predviđaju da učenik posle završene osnovne škole sam traži poslodavca kod koga će završiti praktični deo nastave. Nemačka iskustva govore da su privrednici veoma zainteresovani za takav način investiranja u buduću radnu snagu - ističe Tasić.

Užička firma MPP 'Jedinstvo', suočena sa problemom nedostatka kadrova mnogih struka, pozdravlja realizaciju projekta.

- Kuburimo sa manjkom montažera gradnje, vodoinstalatera, izolatera, montažera klima-uređaja. Kod nas je stalno otvoren konkurs za prijem novih radnika za većinu od tih zanimanja, ali šta vredi kada u Užicu pa i širem okruženju ti obrazovni profili ne postoje - objašnjava Jasminka Bataković, rukovodilac u službi prodaje i marketinga 'Jedinstva'.

V. Lojanica

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.