Preko skajpa do rodbine po svetu

Izvor: Vesti-online.com, 17.Apr.2015, 00:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preko skajpa do rodbine po svetu

Za ljude koji žele da uče godine nisu prepreka. To pokazuje i primer lozničkih penzionera, baka i deka, polaznika obuke za rad na računaru koji se održava u prostorijama Omladinskog centra.

Sa njima rade gimnazijalci, učenici trećeg razreda informatike koji s mnogo strpljenja svoje starije sugrađane uvode u svet kompjutera i njihovog korišćenja.Ivan Marković, penzioner kao i svi ostali, kaže da nema neko veliko znanje što se tiče računara, pa je rešio da nešto nauči.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
- Predavači su mladi koji nam strpljivo pokazuju na laptopu šta i kako treba raditi i zaista sam zadovoljan. Osećam se pomalo kao đak prvak, nosim svesku i olovku, pa vodim beleške koje mi dobro dođu da se kod kuće podsetim ako nešto zapne. Imam rodbinu u Australiji, Kanadi i Austriji i preko interneta, skajpa i mejla mogu češće i lakše sa njima da popričam, pa i da se vidim - kaže on.

Njegov kolega Radovan Spasojević kaže da neko penzionerske dane troši na pecanje, igranje šaha, a on na druženje s računarom, što mu donosi razonodu, ali i mogućnost da prati štampu ili na internetu proverava nova saznanja.

Adam Čotrić rešio je da iskoristi priliku i na besplatnoj obuci naučio što više kako bi lakše baratao računarom koji ima kod kuće.

- Ide mi super, a biće još bolje. Želim što više da upoznam mogućnosti računara, da posećujem razne sajtove i bolje se informišem. Imam prijatelje u Nemačkoj i Holandiji i kad naučim korišćenje određenih stvari lakše ćemo komunicirati - kaže dok surfuje na laptopu.

Na svoj prvi čas došla je Milka Matić, koja se mnogo obradovala što ovde mladi uče starije.

- Deca su mi kupila laptop, ali ništa ne znam, pa sam došla da to ispravim. Oni su u Moskvi i kad sam sinu javila za ovu obuku, rekao mi je da iskoristim priliku i naučim što više. Jedva čekam da nam pokažu kako možemo pričati preko skajpa da ga češće vidi majka. Nisam baš u godinama za učenje, ali trudiću se - kaže uz osmeh.

Ukoliko interesovanje starijih bude veliko, moguće je da će obuka trajati mesec dana.

Iako su đaci stariji od učitelja, u ovoj "školi" pažljivo upijaju nova znanja, a koliko su naučili mogu odmah da provere kad sednu za računare i bace se na putovanje po beskrajnom svetu interneta.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.