Izvor: Blic, 27.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preko noći ostao bez prezimena

Preko noći ostao bez prezimena

SMEDEREVO - Dušan Trpčev, sedamdesetogodišnjak iz Smedereva, administrativnom greškom izbrisan je iz matičnih knjiga. Već dugo bezuspešno pokušava da uveri državu da se ne preziva Ilijević, kako stoji u poslednjem izvodu iz matične knjige rođenih.

Žalio se Trpčev svima, ali prezime nikako da mu vrate. Ministarstvo za državnu upravu posavetovalo ga je da staro prezime Trpčev promeni u novodobijeno Ilijević, a onda >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na sudu dokazuje kako je greška nastala prilikom prepisivanja matičnih knjiga.

- Ko je ovde lud? Da bih postao ono što već jesam, ovako mator moram da se vučem po sudnicama, povadim brdo papira i bacim isto toliko para. Od muke pravim viceve na svoj račun. Kuća i sva imovina vode se na prethodnog mene - kaže setno starac.I njegova žena je u nedoumici. Udala se za Trpčeva, a ne za Ilijevića. Ni uklesano ime na nadgrobnoj ploči više ne važi.

- Sve su gumicom pobrisali k’o da nisam postojao - veli Dušan optužujući državu da mu je oduzela identitet.

Sedam decenija on je nosio prezime Trpčev, darivao ga supruzi Milosiji na venčanju, a potom i deci na rođenju. Svaki dokument koji je dobio od države glasi na to prezime: od lične karte, zdravstvene knjižice, pasoša do čeka za penziju. Tako je bilo do pre dve godine, kada je iz sela Gornje Lisine u opštini Bosilegrad, odakle je rodom, zatražio novi izvod. Nije ni sanjao da će mu nova krštenica promeniti i ime i život.

- Ko sam, šta sam, da l’ sam se uopšte i rodio, od tada pojma nemam. Matične knjige su se u selidbi iz sela Božice zagubile pa se podaci uzimaju iz crkvenih prepisa. Tamo je pop greškom upisao da sam Ilijević - kaže starina Dušan.

Iako je zbog prezimena mnogo propatio u životu, Dušanu nikada ni na kraj pameti nije bilo da ga menja.

- Stan nisam dobio, iako sam radio i na gradilištima u Ukrajini, Kuvajtu, Iraku. Udba mi je stalno disala za vratom jer mi je brat kao informbiroovac pobegao u Sofiju. Zar posle svega da se pod starost prekrstim - žali se vremešni Trpčev.

Jelena Ilić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.