Izvor: B92, 09.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preko milion i dalje neopredeljeno

Beograd -- Do izbora je ostalo još 12 dana i većina stranaka i koalicija ulazi u finiš kampanje.

RIK je objavio da na izborima 21. januara pravo glasa ima 6.652.105 birača. Oni će moći da glasaju za jednu od 20 izbornih lista koje se bore za ulazak u parlament Srbije. I pored toga što stranke pokušavaju da na razne načine animiraju apstinente, njih je i dalje mnogo.

Sada je teško proceniti koliki će broj birača za manje od dve nedelje izaći na izbore, kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Marko Blagojević iz Centra za slobodne izbore i demokratiju. Ta nevladina organizacija, koja skoro 10 godina unazad posmatra izbore u Srbiji, procenjuje da bi izlaznost moga biti slična onoj na izborima decembra 2003. godine - nešto više od polovine birača

"Mi znamo da danas ima preko milion onih koji nisu presekli, koji ne znaju da li će izaći ili ukoliko znaju da će izaći ne znaju za koga će glasati. Ne možemo da predvidimo tačan odziv jer ne možemo da predvidimo nečije ponašanje jer su faktori za to mnogostruki, od vremenskih prilika pa nadalje. Ali možemo da pretpostavimo da bismo mogli da očekujemo da će odziv biti sličan onom iz 2003, dakle negde oko 57-58 posto odnosno 3,8 miliona birača", kaže Marko Blagojević iz CESID-a.

Urednik nedeljnika Vreme Dragoljub Žarković smatra da su kampanje dosada bile mlake, ali u poslednje dve nedelje očekuje žustre nastupe: "Mislim da će prave karte sada da se izvuku iz rukava, u jendoj nedozreloj borilačkoj demokratiji kakva je naša kad kažem prave karte to neće biti neki programski ciljevi i velika socijalna obećanja već ko je ukrao, ko je bio sa kim i ko je koga prevario. Bio bih iznenađen ako toga do kraja kampanje ne bi bilo".

Najveći broj apstientana je među mladima, posebno od 18. do 21. godine i njih je najteže motivisati, kaže Marko Blagojević:

"Čini se da je mladima potrebno daleko više motivacije, daleko više ohrabrivanja i stimulacije da bi presekli i izašli na izbore i izabrali za koga će glasati. Za mlade je prosto najteže da taj izbor naprave jer na političkoj sceni ne mogu da pronađu nikoga ko odgovara njihovim vrednostima i za koga smatraju da je vredan njihovog poverenja i glasa".

U biračkim spiskovima za izbore 21. januara ima oko 14 hiljada građana više nego pre dva meseca kada je bio održan referendum o novom ustavu. Glasačke listiće u svojim poštanskim sandučićima birači mogu očekivati do 15. januara, a na izborima će moći da glasaju za jednu od 20 izbornih lista koje se bore za 250 poslaničkih mesta u Skupštini Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.