Izvor: B92, 01.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prekinuto suđenje Vojislavu Šešelju

Hag, Beograd -- Sudsko veće Haškog tribunala donelo je odluku da "do daljnjeg prekine suđenje Vojislavu Šešelju".

U obrazloženju je navedeno da Sudsko veće "ne može da isključi pretpostavku da je zdravstveno stanje optuženog moglo da se zbog štrajka glađu pogorša do te mere da, čak i kada bi želeo, on ne bi bio u stanju da daje instrukcije imenovanom braniocu kako da vodi odbranu".

U ovom trenutku sudsko veće procenjuje da je odlaganje postupka u interesu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pravde. Sudije su, takođe, zatražile da im Sekretarijat suda dostavi informacije o eventualnom napretku u razgovorima sa optuženim, naročito o onim detaljima koji se odnose na njegove zahteve.

Sudije traže od Sekretarijata da nastavi napore da bi se pronašao način za razrešenje problema u vezi sa zahtevima Šešelja i da ih o tome obavesti.

Haški tribunal je organizovao dolazak u Hag dr Momčila Babića, koji je ranije bio Šešeljev lekar i kome je omogućeno da već sutra ujutro pregleda Šešelja.

Šešelj je obavestio upravu zatvora da će omogućiti da bude pregledan, ali tek pošto u Hag, osim lekara iz Srbije, dođu i lekari iz Francuske i Rusije.

U sudu kažu da će taj pregled biti obavljen u ponedeljak.

Šešeljev račun u banci u SAD

Kako saznaje B92, SAD su zemlja koja treba da odblokira bankovni račun Vojislava Šešelja. Deblokada računa je jedan od uslova koje je Šešelj postavio da bi prekinuo štrajk glađu, koji je počeo ozbiljno da ugrožava njegovo zdravlje.

Toga su svesni i zvaničnici Haškog tribunala, koji su juče saopštili kako nameravaju da medicinski intervenišu ako Šešelj nastavi da odbija hranu. U sudu procenjuju da bi taj trenutak mogao doći veoma brzo.

Zvaničan stav Sudskog veća o Šešeljevom štrajku je da se radi o pokušaju pritiska na sud da promeni neke ranije donete odluke. Sudije, koje predvodi Holanđanin Alfons Ori, ali i Šešeljev imenovani branilac, pozvali su optuženog da svoje stavove brani u sudnici, a ne iz ćelije u pritvoru.

Nezvanično se, međutim, može čuti da su u sudu veoma zabrinuti zbog razvoja događaja. Ugledu Tribunala svakako ne bi pomogla još jedna smrt u pritvorskoj jedinici, pa makar bila rezultat autodestruktivnosti optuženog. Predstavnici suda i Šešelj vode opsežan dijalog, saopšteno je u sudu, uz objašnjenje da Tribunal pokušava da ga ubedi da se vrati pravnoj proceduri.

Pitanje je, međutim, koliko Šešelja zapravo zanima suđenje. Njegovo ponašanje od 11. novembra daje dovoljno argrumenata za zaključak da ga ponajmanje interesuje to da se bavi ispitivanjem svedoka. Dvadeset dana posle početka štrajka glađu više nije jasno ni šta su zapravo njegovi zahtevi. U četvrtak se tim povodom oglasio i sud saopštenjem da se zahtevi često menjaju.

Dok u Hagu od zvaničnika suda traže i angažovanje Tribunala na odmrzavanju sredstava koja Šešelj poseduje na računu u banci u SAD, u njegovoj stranci u Beogradu navode da bi Šešelj obustavio štrajk kada bi mu vratili pravo da se brani sam.

Iskrenost takve tvrdnje dovodi u pitanje činjenica da je Šešelj, kada je počeo štrajk, to pravo već imao i da je 8. novembra izjavio da je spreman za suđenje. Samo tri dana kasnije počeo je da odbija hranu, a štrajk traje do danas.

O ozbiljnosti situacije govori i činjenica da sud namerava da teret podeli s vladama Holandije i Srbije, koje redovno izveštava o njegovom zdravstvenom stanju, i da su predstavnici Crvenog krsta pozvani da ga posete u bolnici.

Koštunica pisao Pokaru povodom štrajka glađu Šešelja

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica ukazao je danas u pismu predsedniku Haškog tribunala Faustu Pokaru na ozbiljnost situacije nastale posle stupanja u štrajk glađu lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja.

"Vlada Srbije duboko je zabrinuta zbog mogućnosti da u slučaju dr Šešelja budu ugrožena i prekršena osnovna prava, garantovana svakom ljudskom biću - pravo na odbranu pred sudom kakvu sam optuženi izabere, ali pre svega najosnovnije pravo na život", naveo je Koštunica u pismu Pokaru.

Koštunica je naveo da ostaje u uverenju da će predsednik Haškog tribunala "iskoristiti sva ovlašćenja kako bi sprečio moguće nepopravljive posledice po zdravlje i život optuženog, ali i ogrešenje o osnovna načela ne samo krivičnog prava već i elementarne humanosti".

"Utoliko, u ovom trenutku sva odgovornost počiva na Tribunalu kojem ste na čelu", naveo je Koštunica.

Koštunica je u pismu naveo da je "činjenica da se Šešelj predao Tribunalu dobrovoljno, pre više od tri i po godine, čime se dovodi u pitanje u najmanju ruku ekspeditivnost ustanove kojom predsedavate".

Premijer Koštunica je podsetio i da je Vlada Srbije u dva maha pružila sve pravne garancije za optuženog.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.