Prekinuto suđenje Sanaderu zbog lošeg zdravstvenog stanja

Izvor: Politika, 28.Okt.2011, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prekinuto suđenje Sanaderu zbog lošeg zdravstvenog stanja

ZAGREB – Suđenje bivšem hrvatskom premijeru i šefu HDZ-a Ivi Sanaderu u zagrebačkom Županijskom sudu prekinuto je samo pola sata nakon početka, zbog zdravstvenog stanja optuženog, koji se žalio na probleme s pritiskom i srcem.

Sanaderu se sudu zbog ratnog profiterstva, a optužnica ga tereti da je za vreme rata isposlovao proviziju od 3,61 miliona kuna (483.000 evra) provizije od zajma Hipo banke Hrvatskoj.

Sudija Ivan Turudić, koji vodi suđenje, novu rapsravu je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zakazao za 3. i 4. novembar.

Stalni sudski veštak Vladimir Gašparević je potvrdio da Sanader ima problema s nepravilnim radom srca, da ga muči povišeni pritisak koji je bio 150/90, poremećaj metabolizma i druge probleme.

Prihvatajući ocenu veštaka da zbog takvog stanja Sanader nije sposoban da prati raspravu i da mu je potrebna koronografija, sudija je rekao da nije u redu što nije obavio sve potrebne zahvate, iako je to mogao uraditi još od 5. septembra.

„Za sada to nećemo tumačiti kao nameru odugovlačenja postupka, ali vrlo je blisko tome”, rekao je sudija i dodao da Sanader nije imao pravo da računa da će mu pritvor biti ukinut, s obzirom da na to nije mogao uticati.

Suđenju predsedava Ivan Turudić, optužbu zastupa zamenica direktora Kancelarije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala Tamara Laptoš, a Sanadera brane Jadranka Sloković, Čedo Prodanović i Goran Suić.

Na suđenju će biti ispitano 19 svedoka koje je predložila Kancelarija, među prvima i bivši ministar spoljnih poslova Mate Granić i tadašnji premijer Nikica Valentić, kao i bivši šefovi Hipo banke Volfgang Kulterera i Ginter Stridinger.

Sud je kao dokaz prihvatio dokumentaciju Hipo banke koju su dostavile austrijske vlasti. Ako bude osuđen, Sanader će morati vratiti sredstva i dobiće do osam godina zatvora.

Sanader će na rasprave dolaziti iz zatvora u Remetincu, u kome je od jula ove godina, otkako ga je Austrija, u čijem je zatvoru bio od 10. decembra 2010. godine, izručila Hrvatskoj.

Njemu je odbijena kaucija od 12,4 miliona kuna (1,657 miliona evra) koju su prikupili njegova žena i Mirjana i prijatelji, među kojima i šef Sabora Luka Bebić, što je ocenjeno skandaloznim zbog njegove funkcije.

Tanjug

objavljeno: 28/10/2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.