Izvor: B92, 11.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prekinuto suđenje Miloševiću

Hag -- Proces je prekinut pošto je sudsko veće obavešteno da je optuženi Milošević bolestan i da nije mogao da se jutros pojavi u sudnici.

Predsedavajući sudija Patrik Robinson rekao je da je Sekretarijatu suda naloženo da do 14 sati veću dostavi izveštaj o zdravstvenom stanju optuženog, a rasprava je odložena do utorka, 15. novembra.

Tužilac Džefri Najs iskoristio je kraću raspravu koja je vođena u sudnici da skrene pažnju sudskog veća na "priličan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << publicitet pridat komentarima Miloševićevog pravnog savetnika o navodnom zdravstvenom stanju. Siguran sam veće zna da se javno dele informacije koje su date uz prličan oprez bilo zato što odražavaju zdravstveno stanje ili zato što odražavaju nešto drugo", rekao je tužilac.

Da ilustruje svoje tvrdnje tužilac Najs ponudio je tekst koji se pojavio u "Politici", 9. novembra uz konstataciju da ima I drugih "javnih članaka o Miloševićevom navodnom lošem zdravstvenom stanju" u kojima se, kako je rekao Najs, navodi da će to neizbežno imati posledice na tok suđenja. Tužilac je, na kraju, rekao postoji mogućnost da su te izjave ugrađene u ukupnu strategiju odbrane što zabrinjava Tužilaštvo.

Predsedavajući sudija Robinson izjavio je da će veće "vrlo pažljivo pratiti situaciju kako bi osiguralo da se što manje vremena izgubi u ovakvim okolnostima".

Kako saznaje B92 na zahtev pravnih savetnika Slobodana Miloševića su nedavno, u pritvorskoj jedinici u Ševeningenu, pregledala tri lekara koje su savetnici doveli. Oni su ustanovili da su zdravstveni problemi optuženog ozbiljni i predložili su da suđenje bude prekinuto na šest nedelja.

Nalazi lekara koje su u pritvorsku jedinicu doveli Miloševićevi pravni savetnici nisu obavezujući za sud ali ih je, kako saznajemo, uprava pritvorske jedinice prosledila zatvorskom lekaru i kardiologu koji je zadužen da prati zdravstveno stanje Miloševića.

Najnoviji prekid suđenja druga je obustava procesa od početka izvođenja dokaza odbrane. Sudski službenici izračunali su da je zbog Miloševićevog lošeg zdravlja izgubljeno oko 60 radnih dana na suđenju zbog čega je sudsko veće u avgustu 2004. godine odlučilo da u proces uključi i branioca po službenoj dužnosti, Britanca Stivena Keja, koji bi mogao da zameni MIloševića odnosno da osigura da proces teče bez prekida i onda kada optuženi ne može da bude u sudnici.

Međutim, Kej do sada nije bio u prilici da vodi proces u odsustvu Miloševića. Jedini pokušaj suda da se rasprava vodi bez njega završio je neuspehom. Svedok Kosta Bulatović odbio je da svedoči u odsustvu optuženog, zbog toga je optužen a potom i osuđen za nepoštovanje suda, ali rasprava je ipak prekinuta.

Ukoliko se problemi sa zdravljem Miloševića pokažu ozbiljnim, sudsko veće moraće da konačno odluči da li će proces biti nastavljen tako što će se rasprava voditi i u odsustvu optuženog, odnosno uz prisustvo imenovanog branioca.

U Haškom tribunalu do sada nije bilo suđenja u odsustvu optuženog iako je bilo primera da optuženi, koji se prethodno odrekao prava da bude u sudnici, ostane u pritvorskoj jedinici.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.