Izvor: B92, 26.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prekinuto suđene "Žutim osama"

Beograd -- Danas je prekinuto suđenje pripadnicima jedinice 'Žute ose' za zločine počinjene u maju i junu 1992. godine u okolini Zvornika.

Ono će biti nastavljeno u sredu, saslušanjem sudskog veštaka, psihijatra Branka Mandića o zdravstvenoj sposobnosti drugooptuženog Branka Popovića. U nalazu koji je taj psihijatar dostavio sudskom veću navodi se da je Popović sposoban za suđenje, ali je njegov branilac Miroslav Perković uložio prigovor na to veštačenje.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Popović je u vreme događaja pod imenom Marko Pavlović obavljao dužnost komandanta Štaba Teritorijalne odbrane Zvornika, navodi se u optužnici.

Pre Popovića o svojoj krivici izjasnio se Siniša Filipović, zvani Lopov, koji je rekao da nema veze sa zločinom, da se ne oseća krivim i da ne poznaje nikog od ostalih optuženih u ovom procesu. On je znao da u Domu kulture u Čelopeku postoji zatvor, ali kaže da nikada tamo nije ušao. Na ratište u Zvornik došao je iz Rume, kao dobrovoljac, preko Srpske radikalne stranke. U 'Žutim osama' bio je nekoliko meseci, odnosno dok ih nisu uhapsili specijalci Vojske Republike Srpske i sproveli u zatvor u Bijeljini.

Inače, u avgustu 1992. MUP RS uhapsio je 70 pripadnika 'Žutih osa', kod kojih je tada nadjeno 27 kilograma zlata, 600.000 nemačkih maraka i 50 automobila 'Golf', zbog sumnji da su pljačkali Muslimane i Srbe u Zvorniku i okolini. Filipović međutim navodno ne zna razloge zbog kojih je jedinica bila uhapšena. Filipović je pored ostalog optužen da je pljačkao, tukao, mučio i zlostavljao zarobljenike u zatvoru Doma kulture u Čelopeku, kao i da je nožem ubo u bedra jednu osobu, koju je zatim lišio života Dušan Vučković.

Optuženi Dragutin Dragićević koji je nepravosnažnom presudom osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina u Sjeverinu, izjavio je danas da će se u ovom procesu braniti ćutanjem.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.