Izvor: B92, 07.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prekinuto saslušanje svedoka A

Beograd -- Prekinuto je saslušanje svedoka A na suđenju za ratni zločin u Suvoj Reci 1999. na zahtev advokata odbrane.

Advokati su naveli da nemaju kompletne zapisnike sa saslušanja svedoka. Oni su predočili sudskom veću da im nije dostavljena kompletna dokumentacija sa saslušanja svedoka A i Velibora Veljkovića, koji je ranije bio saslušan kod istražnog sudije i tužioca.

Oni su sudskom veću ukazali i da zapisnici sa saslušanja nekoliko svedoka nisu potpisani.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Na početku današnjeg saslušanja svedok A je rekao da je među članovima porodice Beriša bilo pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova i da je Naim Beriša bio komandant "crne brigade" koja je dejstvovala u Suvoj Reci.

Svedok je naveo da je Naim Beriša ubijao i Albance i Srbe i da se iz pravca Reštanskog puta, gde se nalazila njegova kuća, pucalo noću.

Prema optužnici, Slađan Čukarić, Miroslav i Zoran Petković, Milorad Nišavić i Papić su sa više saboraca streljali nekoliko starijih članova porodice Beriša, a ostale muškarce, žene i decu oterali u obližnju piceriju Kalabrija, u koju su ubačene dve ručne bombe.

Nakon toga je pucano u žrtve starosti od jedne do 100 godina, a pri iznošenju leševa iz picerije, optuženi su ubijali svakog ko je davao znake života. Ubili su i naknadno dovedenog Jašara Berišu, dok je Abdulah Ešljani vezan izveden iz pritvora u Suvoj Reci i ustreljen.

Iz prve grobnice na vojnom strelištu kod Prizrena, po naređenju haškog begunca generala policije Vlastimira Đorđevića, deo leševa je hladnjačama prevezen i zakopan u masovnu grobnicu na poligonu Specijalnih antiterorističkih jedinica policije u Batajnici.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.