Prekinuta sednica Skupštine Beograda

Izvor: RTS, 28.Feb.2009, 00:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prekinuta sednica Skupštine Beograda

Sednica Skupštine Beograda prekinuta oko 21.30 jer su dvojica odbornika SRS-a odbila da napuste salu pošto su im izrečene mere udaljenja. Predsednik Aleksandar Antić naknadno će obavestiti odbornike o datumu nastavka sednice, na kojoj će se raspravljati o Zemunu.

Odbornik DSS Andreja Mladenović ocenio je da je za trenutna dešavanja u Skupštini grada odgovorna vladajuća koalicija koja je loše organizovala i pripremila sednicu.

"Ovakvo stanje izazvano je zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << toga što je vladajuća većina više puta menjala redosled tačaka dnevnog reda sednice što pokazuje njihovu dezorganizaciju i neodgovornost prema skupštini i građanima", istakao je Mladenović.

Mladenović je naglasio da trajanje sednice nema veze sa naknadama koje odbornici dobijaju za svoj rad, a da najveći trošak predstavlja njihovo odsustvo sa radnih mesta.

Predsednik gradske skupštine Aleksandar Antić izrekao je mere udaljenja sa sednice odborniku Dejanu Milankoviću i šefu odborničke grupe radikala Nemanji Šaroviću zbog remećenja reda na sednici.

Milankoviću je izrečena mera udaljenja sa sednice zato što je odbio da odstupi od skupštinske govornice kada mu je predsednik parlamenta oduzeo reč. Posle toga je ista mera izrečena i Šaroviću koji je bodrio Milankovića dok je ovaj odbijao da se udalji od govornice.

Antić je obrazložio da je Šaroviću mera izrečena zato što je ugrozio njegov "moralni integritet".

Sednica je počela danas u podne, ali su odbornici radikala šest sati raspravljali mimo dnevnog reda.

Predsednik parlamenta je prekinuo tu raspravu i sednica je nastavljena po dnevnom redu, razmatranjem odluke o raspuštanju Skupštine opštine Zemun, što je izazvalo negodovanje radikala koji su se prijavili da govore o povredi Poslovnika o radu skupštine.

Šarović je optužio Antića da pokušava da otme vlast u Zemunu radikalima da bi je dao gradonačelniku Draganu Đilasu i stranci G17 plus.

Na sednici je obrazložen predlog odluke o raspuštanju SO Zemun, ali se nije raspravljalo o toj temi.

Član Gradskog veća Aleksandra Gojković kazala je, obrazlažući predlog odluke, da zemunska opština treba da bude raspuštena zato što nije u zakonskom roku usvojila Statut.

Predlogom odluke je predviđen prestanak mandata predsednika opštine, njegovog zamenika i opštinskog veća. Opštinu će umesto njih voditi privremeni organ koji će činiti predsednik i četiri člana.

Privremeni organ će na čelu opštine ostati do konstituisanja prlamenta i izbora izvršnih organa nakon lokalnih izbora u Zemunu.

Datum nastavka sednice na kojoj će se raspravljati o Zemunu još nije poznat, jer je predsednik parlamenta kazao odbornicima da će ih o tome naknadno obavestiti.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Opstrukcija u Skupštini Beograda

Izvor: B92, 27.Feb.2009, 23:38

Beograd -- Sednica Skupštine Beograda prekinuta je jer su dvojica odbornika SRS-a odbili da napuste skupštinsku salu pošto su im izrečene mere udaljenja sa sednice...Predsednik parlamenta Aleksandar Antić izrekao je mere udaljenja sa sednice odborniku Dejanu Milankoviću i šefu odborničke grupe...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.