Izvor: RTS, 27.Jul.2009, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prekinuta blokada pruge Beograd-Niš

Pedesetak radnika beogradskog preduzeća "Ful protekt", koji su oko podneva zaustavili železnički saobraćaj kod mesta Trupale, prekinuli su blokadu pruge Beograd-Niš.

Zaposleni u Društvu za zaštitu od požara i obezbeđenje objekata "Ful protekt", koji su oko podneva blokirali međunarodnu železničku prugu Beograd-Niš na Evropskom koridoru 10 kod kod mesta Trupale, prekinuli su blokadu oko 16 sati.

 

Radnici su u izjavi za agenciju Beta rekli da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << će se sa predstavnicima uprave "Železnica Srbije" sastati na Glavnoj železničkoj stanici u Nišu i pokušati da nađu rešenje.

Više od 50 radnika preduzeća Društva za zaštitu od požara i obezbeđenje objekata "Ful protekt" iz Beograda zaustavilo je železnički saobraćaj, bez prethodne najave, u 12.40 sati.

Predsednik Štajkačkog odbora i potpredsednik niškog Sindikata Društva za zaštitu od požara i obezbeđenje objekata i imovine srpskih železnica Marko Stanojević istakao je da zaposleni u tom društvu, zahtevaju povratak te organizacije u sistem "Železnica Srbije" iz kojeg je izdvojena 2005. godine, isplatu četiri zaostale zarade i povezivanje radnog staža od 2007. godine.

Stanojević je dodao da se radnici u tom društvu, koje se nakon neuspele privatizacije nalazi u vlasništvu Akcijskog fonda Srbije, ne slažu ni sa predlozima "Železnice Srbije" da se smanji obim poslova i broj zaposlenih za 50 odsto.

"Kao gest dobre volje u pregovorima sa nadležnima u srpskim železnicama, štrajkači su privremeno prekinuli blokadu pruge da bi omogućili prolaz dva putnička voza", rekao je ranije Stanojević i naglasio da je grupa od 60 radnika Društva odlučna da blokadom pruge istraje u ispunjavanju svojih zahteva.

Šest blokada za mesec dana

Kako je ranije navedeno u saopštenju "Železnica Srbije", održan je sastanak operativnih službi "Železnica Srbije" i razmatrane su mogućnosti za prevoz putnika iz tri voza, koji saobraćaju između ta dva grada, kao i za funkcionisanje saobraćaja u ovim okolnostima.

Međunarodni putnički voz, koji je u 7.50 sati iz Beograda krenuo prema Sofiji i Istanbulu bio je zaustavljen nadomak Trupalske petlje, kao i putnički voz koji je iz prestonice ka Nišu krenuo u 7.20 časova. U Nišu je više časova stajao i međunarodni putnički voz koji je iz Skoplja za Beograd krenuo u 7.40 časova.

Na mestu blokade pruge bila je i policija.

Ovo je već šesta blokada magistralne pruge na Koridoru 10 u proteklih mesec dana, zbog čega, kako se podseća u saopštenju, "Železnice Srbije" trpe ogromne štete, pre svega u međunarodnom saobraćaju, a te štete mere se desetinama miliona dinara.

"Železnice Srbije", uz uvažavanje prava radnika na socijalne proteste, još jednom apeluju da se železnička infrastruktura ne koristi za organizovanje protesta, kao i da se ne ometa funkcionisanje saobraćaja, naglašeno je u saopštenju.

Na taj način, osim ogromnih materijalnih i finasijskih šteta, ugrožava se i bezbednost celokupnog saobraćaja na međunarodnoj magistralnoj pruzi, poručuju iz "Železnica Srbije".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.