Izvor: Blic, 27.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prekida protesta neće biti

Prekida protesta neće biti

KRAGUJEVAC - Radnici kragujevačke fabrike 'Zastava oružje', njih 80, i juče su posle prespavane noći u sali za venčanje Skupštine grada mirno protestovali, zahtevajući od Vlade Srbije nadoknadu štete od 2,55 miliona dolara zbog zabrane izvoza vojnog naoružanja i opreme u Jermeniju.

Oni traže i da im se obezbedi i 279 miliona dinara iz nacionalnog investicionog plana za nabavku mašina i opreme za modernizaciju proizvodnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vojnog i sportskog oružja u skladu sa uslovima američke kompanije 'Remington'.

Jugoslav Ristić, predsednik sindikalne organizacije 'Zastava oružje', poručio je da će oružari ostati u štrajku sve do ispunjenja postavljenih zahteva precizirajući da se 2.700 radnika istovremeno bori za opstanak kolektiva i svojih porodica. Prema njegovim rečima, protest se neće prekidati ni za Novu godinu, koja je, kako je rekao, 'za nas običan dan'.

- Za ovakav vid protesta prijavilo se 200 radnika. Međutim, zbog skučenog prostora ostali su vraćeni kućama, ali su spremni da svakog trenutka, ako to bude potrebno zamene kolege - kaže Ristić.

Radnici smatraju da država mora da obešteti fabriku kao što je to učinila sa 'Slobodom' iz Čačka i 'Krušikom' iz Valjeva.

Radojko Šapić u fabrici 'Oružja' radi 26 godina. Invalid je treće kategorije. Ima suprugu koja ne radi i sina maturanta u srednjoj školi. Mesečno prima između 16.000 i 17.000 dinara. Da bi preživeo, radi i dopunske poslove. Zabrinut je jer nije dobio regres, a u pitanju je i isplata januarske zarade.

Vlada Vučković, glavni stručnjak za privredu i privatizaciju grada Kragujevca, smatra da su zahtevi oružara opravdan i dodao je da je Vlada morala nešto da učini.

A. Lukić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.