Izvor: B92, 27.Jan.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prekid proizvodnje biodizela

Beograd -- "Viktoria-oil" obustavila proizvodnju biodizela do daljnjeg zbog pada cena nafte i skoka cena jestivog ulja na svetskom tržištu.

Uljara "Viktoria-oil", u koju je investirano 20 miliona evra, po odluci Upravnog odbora kompanije prestaće da proizvodi biodizel i preorijentisaće se na proizvodnju jestivog ulja. "Bili smo suočeni sa odlukom - ili da prestanemo da pravimo biodizel ili da pravimo gubitke", rekao je Nikola Vujačič, direktor fabrike.

Na svetskom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tržištu cena barela nafte pala je na 86 dolara, dok je zbog opšte suše i skoka cene hrane upravo zbog proizvodnje biogoriva cena uljarica skočila skoro 100 odsto.Taj skok je izazvao i skok cena jestivog ulja.

U Evropskoj uniji postoji postoji pravilo obaveznog umešavanja pet odsto biodizela u dizel od fosilnih goriva.

Ovim i drugim podsticajnim merama za proizvodnju biogoriva, zapadne zemlje pokušavaju da prevaziđu energetsku zavisnost od zemalja sa kojima su često u političkom sukobu.

U Srbiji, međutim, slična zakonska legislativa još uvek ne postoji.

Stručnjaci procenjuju da je trenutni pad cena nafte privremen i da će dugoročno, proizvodnja biodizela biti konkurentna – ali da s druge strane, bez pravila koje određuje država – Srbija ne može da postigne dugoročnu stabilnost u snadbevajnu biogorivima.

"Sve je pitanje čega će cena brže rasti – nafte ili uljarica, moje je mišljenje da će ipak dugoročno nafta biti skuplja", kaže Nikola Vujačić.

Više o problematici budućeg snadbevanje Srbije gorivom uskoro ćete moći da vidite u specijalnoj emisiji na TV B92 "Kada točkovi stanu".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.