Prehlada udara i na sluh

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jan.2019, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prehlada "udara" i na sluh

Nagluvost tokom prehlade uglavnom je posledica otežanog disanja, sekreta u nosnom spratu ždrela i neadekvatne funkcije Eustahijeve tube. Ukoliko je prošlo više od šest nedelja od gubitka sluha, nema svrhe davati terapiju

Infekciju gornjih respiratornih puteva može da prati nagluvost i osećaj punoće u jednom ili oba uha. Ova tegoba najčešće prolazi kada se infekcija sanira, ali ukoliko je gubitak sluha znatan, postoji mogućnost da je virusna infekcija zahvatila nervno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tkivo i dovela do akutne senzorineuralne gluvoće.

Nagluvost tokom prehlade uglavnom je posledica otežanog disanja na nos, sekreta u nosnom spratu ždrela i neadekvatne funkcije Eustahijeve tube.

Ukoliko pacijent tokom prehlade ili nakon ozdravljenja primeti da na jedno uho čuje znatno lošije, ili ne čuje uopšte, neophodan je pregled otorinolaringologa, rekla je dr Svetlana Valjarević, otorinolaringlog KBC Zemun.

"Akutna senzorineuralna gluvoća je senzorineuralni gubitak sluha veći od 30 dB na tri različite frekvence, koji je nastao u periodu od 72 sata, kod inače zdrave osobe. Najčešće je jednostrana i u najvećem broju slučajeva zahvata populaciju od 20 do 60 godina. Pacijent često primeti da je "ogluveo" nakon buđenja, a nekada je gubitak sluha praćen i vrtoglavicom i zujanjem u uhu", kaže dr Valjarević.

Posle otoskopskog pregleda, dijagnoza se postavlja nakon audiometrije, odnosno snimanja sluha. Prosečni gubitak sluha je od 50 do 80 dB. Osim kortikosteroida, može se primeniti hiperbarična oksigenoterapija.

"Lečenje podrazumeva primenu kortikosteroidnih lekova u vidu infuzije, intramuskularne injekcije, tableta ili lokalnog apliciranja leka u srednje uho, u trajanju od šest do 14 dana. Potrebno je započeti je što ranije, i smatra se da je efikasna kod 85 odsto pacijenata ukoliko se započne u roku od 24 do 48 sati od javljanja tegoba. Ukoliko je prošlo više od šest nedelja nakon nastalog gubitka sluha, nema svrhe davati terapiju. Tada se savetuje primena slušnog aparata radi poboljšanja sluha", kaže dr Valjarević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.