Pregovori sa MMF-om o novom aranžmanu

Izvor: RTS, 16.Mar.2009, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregovori sa MMF-om o novom aranžmanu

Počeli pregovori sa MMF-om o novom stend baj aranžmanu. Zajednički cilj da se potpisivanjem stend baj aranžmana obezbedi stabilnost zemlje u naredne dve godine. Platforma Vlade Srbije zasnovana na povećanju budžetskog deficita i smanjenju javne potrošnje. Dinkić očekuje tri milijarde evra, Đelić najavljuje potpisivanje sporazuma krajem iduće nedelje.

U zgradi Narodne banke Srbije počeli su pregovori predstavnika Vlade Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda o novom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stend baj aranžmanu. Zajednički cilj jeste da se potpisivanjem stend baj aranžmana obezbedi stabilnost zemlje u naredne dve godine, saopšteno je posle sastanka premijera Mirka Cvetkovića sa delegacijom MMF-a. Platforma Vlade Srbije zasnovana je na povećanju budžetskog deficita i smanjenju javne potrošnje.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić očekuje da će se sa MMF-om postići sporazum o zajmu od dve milijardi evra za jačanje deviznih rezervi u 2009. godini i još jednoj milijardi evra u 2010. godini.

"To će biti više nego dovoljno da Srbija zadrži stabilnost valute", rekao je ministar ekonomije.

Prvog dana pregovora delegacije fonda i vlade iznele su različite procene i prognoze ekonomskih kretanja.

"Ti stavovi će narednih dana biti usaglašeni i sporazum će biti zaključen," rekao je ministar Božidar Đelić u emisiji "Oko".

"Široko je uverenje u MMF-u da Srbija zna koja su ograničenja trenutne pozicije i mi smo već danas počeli da razmenjujemo mišljenja o pretpostavkama i o merama koje mogu biti preduzete. Ja sam uveren da ćemo do kraja sledeće nedelje naći zajednički jezik," rekao je Đelić

Miroljub Labus, profesor na Pravnom fakultetu smatra da će zahvaljujući sporazumu Vlada voditi odgovornu politiku.

"Bez želje da kritikujem Vladu ona u prethodne dve godine nije uvek vodila odgovornu politiku i to što smo trošili 20 posto više nego što smo zaradili delom je bilo i rezultat i politike Vlade. Sve što smo prodali stavili smo u budžet i potrošili. To je neodrživo," upozorio je Labus.

Deficit milijardu i po evra

U Vladi očekuju da MMF prihvati povećanje budžetskog deficita na 3 odsto.

Deo od milijardu i po evra koliko treba za njegovo pokriće, država planira da obezbedi kroz kredite poslovnih banaka.

Delegaciju MMF-a predvodi šef misije MMF-a Albert Jeger, a delegaciju Vlade Srbije guverner NBS Radovan Jelašić, koji je i guverner Srbije u MMF-u. U delegaciji su i potpredsednik Vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mađan Dinkić i ministarka finansija Diana Dragutinović.

Jedna od najvažnijih tačaka pregovora sa MMF-om je novi kredit od oko dve milijarde dolara, uz već odobrenih 520 miliona dolara, i ta sredstva će biti namenjena isključivo za jačanje deviznih rezervi Narodne banke Srbije i očuvanje stabilnosti dinara.

Pregovori će, kako se očekuje, biti veoma teški, jer se već sada zna da će Fond tražiti smanjenje javne potrošnje, u situaciji kada je u budžetu Srbije za prva dva meseca ove godine zabeležen pad prihoda u odnosu na plan za 2009. godinu, zbog negativnih efekata svetske krize.

Srpska vlada je ranije najavila da planira uštede na svim nivoima, od državne uprave do lokalne samouprave.

Stend baj aranžman sa MMF-om u ovom momentu veoma je važan za Srbiju, da bi mogla da računa na kreditnu podršku EU i drugih međunarodnih finansijskih institucija za pokrivanje budžetskog deficita, pri čemu treba imati u vidu da EU pomaže samo onim državama koje imaju sklopljen stend baj aranžman sa MMF-om.

Ne postoji nekoliko ekonomskih platformi u pregovorima sa MMF-om, kako špekulišu pojedini domaći mediji, već jedinstvena, vladina, strategija i postoji konsenzus o tome da je potreban stend baj, umesto dosadašnjeg aranžmana "iz predostrožnosti", koji bi podrazumevao povlačenje većeg iznosa sredstava za jačanje deviznih rezervi.

MMF je od 2.000. godine odobrio Srbiji tri finansijska aranžmana u vrednosti od oko 1,4 milijarde dolara i svi su otplaćeni i to prva dva u skladu sa rokom, dok je treći vraćen prevremeno, tokom 2006. i 2007. godine.

Poslednji, petnaestomesečni, aranžman "iz predostrožnosti", u iznosu oko 520 miliona dolara, MMF je odobrio 16. januara ove godine, ali do sada Srbija nije povukla ni jedan dolar od tog ugovorenog iznosa.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.