Pregovori o ruskoj pomoći Srbiji

Izvor: RTS, 24.Jun.2009, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregovori o ruskoj pomoći Srbiji

Resorna ministarstva Srbije i Rusije razgovaraju o uslovima finansijske pomoći namenjene stabilizaciji budžeta Srbije, izgradnji metroa i infrastukture.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin potvrdio je da ministarstva finansija Srbije i Rusije pregovoraju o uslovima pod kojima će Srbiji biti upućena finansijska pomoć za stabilizaciju budžeta, za izgradnju metroa i infrastrukture.

"Došlo je do prepiske između predsednika naših dveju zemalja o pružanju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << finansijske podrške stabilizaciji budžeta Srbije, izgradnji metroa i drugih infrastrukturnih objekata", rekao je Konuzin novinarima posle sednice Sekcije Privredne komore Srbije za Rusku federaciju.

Za izgradnju metroa i ostale infrastrukture, određena količina sredstava biće odobrena na osnovu konkretnih projekata, istakao je Konuzin.

Prema njegovim rečima, slobodna trgovina između Srbije i Rusije odvija se sa 95 odsto proizvoda u tom režimu.

Konuzin je predočio da se i na sednici Sekcije Privredne komore Srbije za Rusku Federaciju razmatralo da se još neki proizvodi uključe u režim slobodne trgovine, a posebno zainteresovani bili su proizvođači nameštaja.

Komentarišući status kompanije "Jugorosgas", ruski ambasador je naglasio da su o tome razgovarali direktori "Srbijagasa" i "Gasproma", Dušan Bajatović i Aleksej Miler, i da se razgovori o finansijskom učešću srpske i ruske strane u toj kompaniji nastavljaju, tako da je rano govoriti kakav će biti njihov ishod.

Govoreći o gubicima "Naftne industrije Srbije", Konuzin je rekao da taj slučaj analiziraju najstručniji revizori i da bi trebalo sačekati njihovu procenu.

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin u uvodnom izlaganju na sednici podsetio je da je novi Protokol o izuzecima iz režima slobodne trgovine Srbije i Rusije, potpisan u aprilu.

Protokol predviđa proširenje liste proizvoda za izvoz bez carine, ali se zbog tehničkih problema još ne primenjuje.

Bugarin je ukazao da je zbog toga izgubljeno prvo polugođe ove godine za mnoge srpske i ruske izvoznike.

Ističući važnost uspostavljanja bezviznog režima sa Rusijom, koji će olakšati protok ljudi, Bugarin je istakao da očekuje da se u narednih nekoliko godina obim srpsko-ruske spoljnotrgovinske razmene udvostruči.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.