Pregovori o izručenju Zemunaca

Izvor: RTS, 10.Apr.2012, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregovori o izručenju "Zemunaca"

Dva meseca posle hapšenja Luke Bojovića, Vladimira Milisavljevića i Siniše Petrića, delegacija Srbije počela pregovore u Španiji o izručenju tih pripadnika zemunskog klana Beogradu.

13.11 - Formalno započeo postupak ekstradicije pripadnika "zemunskog klana", koji može da traje maksimalno godinu dana, rekla ministarka Snežana Malović, javlja izveštač RTS-a iz Madrida.

Delegacija srpskog pravosuđa na čelu sa ministarkom pravde Snežanom Malović sastala se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa španskim kolegama u Madridu, radi dogovora o daljem procesuiranju Luke Bojovića i još dvojice uhapšenih 9. februara u Valensiji.

Osim Bojovićeve grupe, teme sastanaka u Madridu su i borba protiv organizovanog kriminala uopšte, kao i razvoj saradnje srpskih i španskih ministarstava pravde i tužilaštava.

Osim ministarke Snežane Malović, u srpskoj delegaciji su i državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen i republički tužilac Zagorka Dolovac.

Predstavnici srpskog Ministarstva pravde pokušaće da postignu dogovor da pripadnici nekadašnjeg zemunskog klana, Bojović, zvani Pekar, Vladimir Milisavljević, zvani Vlada Budala i Siniša Petrić Zenica, pred srpskim sudovima odgovaraju za dela koja su izvršili, kako u Srbiji, tako i u Španiji.

Razmatoriće se i mogućnost zaplene njihove imovine u Španiji, ukoliko se utvrdi da ona postoji, kao i da li može da im se oduzme i pripadne Republici Srbiji.

Bojovića, Milisavljevića i Petrića Srbija traži zbog desetina ubistava, među kojima je i  atentat na premijera Zorana Đinđića, a španski pravosudni organi ih, takođe, terete za brojna nedela.

Srbija je 13. marta uputila Španiji zahtev za ekstradiciju, uz koji je prosleđena i dokumentacija o krivičnim delima za koja ih tereti Srbija, od oko 2.000 strana.

Postupak u Španiji

Protiv Bojovića, Milisavljevića i Petrića pokrenut je krivični postupak u Španiji zbog posedovanja arsenala oružja, falsifikovanja dokumenata, pripadnosti organizovanoj kriminalnoj grupi i opiranja hapšenju i određen im je pritvor.

Sumnjiče se i za ubistvo nekadašnjeg "druga iz klana" Milana Jurišića, čije je ubistvo nedavno potvrdila španska policija.

Bojović je do hapšenja u Valensiji bio oko godinu i po u bekstvu i u odsustvu mu se sudi zbog tri ubistva i dva pokušaja ubistva.

U Srbiji ga čeka odsluženje dve pravosnažne kazne od 14 meseci zatvora, zbog nedozvoljenog posedovanja oružja, kao i osam meseci zatvora zbog falsifikovanja ličnih dokumenata.

Srbija Milisavljevića traži radi odsluženja pravosnažnih kazni, na koje je osuđen u odsustvu, pošto je u bekstvu bio od marta 2003. godine.

Osuđen je na 40 godina zatvora, zbog krivičnih dela koje je izvršio kao pripadnik zemunskog klana i 35 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Đinđića, a za otmicu vlasnika "Delte" Miroslava Miškovića na sedam godina zatvora.

Petrić je, takođe, pravosnažno osuđen na maksimalnu kaznu zbog ubistva od 15 godina zatvora i ostalo mu je da odsluži još tri godine i 10 meseci, pošto je pobegao iz zemlje u toku izdržavanja kazne.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.