Pregovarači Palestine dali ostavke

Izvor: B92, 13.Nov.2013, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregovarači Palestine dali ostavke

Tel Aviv -- Čitav tim palestinskih pregovarača dao je ostavku, u znak protesta zbog nastavka širenja jevrejskih naselja, saopštila su danas dvojica pregovarača.

Predsednik Mahmud Abas tek bi trebalo da prihvati te ostavke.

Pregovarač Muhamed Štaje rekao je da je to odgovor na to što je Izrael "pojača izgradnju naselja i, zbog, odsustva svake nade u postizanje rezultata.

Štaje smatra da je Izrael "u potpunosti odgovoran za propast pregovora, zbog nastavka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i eskalacije izgradnje naselja''.

Drugi pregovarač koji je tražio da ostane anoniman je potvrdio ostavku.

''Abas ima mnogobrojne izbore ovde - on može da odbije ili prihvati i osnuje novu delegaciju ili zatraži novi mehanizam pregovora," rekao je on, aludirajući na mogućnost indirekntih pregovora preko američkog tima.

Direktni pregvori obnovljeni su krajem jula u Vašingtonu nakon tri godine zastoja, uglavnom zbog palestinskog odbijanja da se vrate za pregovarački sto dok se nastavlja širenje naselja.

Od tada je Izrael objavio planove o izgradnji hiljada novih damova za Jevreje na okupiranoj Zapadnoj obali, teritoriji na kojoj Palestinci žele da osnuju buduću državu, koja će obuhvatiti i pojas Gaze s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.

Kasno sinoć irzaelski premijer Benjamin Netanijahu je naredio da se odloži plan o izgradnji više od 20.000 domova na Zapadnoj obali nekoliko sati nakon što je najava izgrdanje izavala kritike SAD i Palestinaca. Abas je prethodno zapretio da će prekinuti pregovore.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Palestinski pregovarači dali ostavku zbog jevrejskih naselja

Izvor: Blic, 14.Nov.2013, 00:01

Čitav tim palestinskih pregovarača dao je ostavku, u znak protesta zbog nastavka širenja jevrejskih naselja, saopštila su danas dvojica pregovarača, ali predsednik Mahmud Abas tek bi trebalo da prihvati te ostavke. ..Pregovarač Muhamed Štaje rekao je da je to odgovor na to što je Izrael "pojača...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.