Pregledi koji vam čuvaju život

Izvor: Blic, 14.Dec.2011, 00:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregledi koji vam čuvaju život

Statistika pokazuje da preventivne preglede u našoj zemlji obavlja samo četvrtina stanovnika. Zahvaljujući prevenciji, u mnogim zemljama je smanjena stopa smrtnosti. Često smo u nedoumici koje bi preglede trebalo obaviti i koliko često.

- Ima nekoliko vrsta ciljanih pregleda. Kod nas se rade ciljani pregled na karcinom debelog creva (FOBT test okultnog krvarenja), ginekološki Papa test za karcinom grlića materice, kao i ciljani test na karcinom dojke. To su ujedno pregledi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koji mogu da spasu živote i treba ih razlikovati od preventivnih sistematskih u okviru kojih se zalazi malo dublje. Takvi pregledi se do 35. godine vrše na svakih pet godina, posle 35. na dve godine, a nakon navršene 65. na godinu dana- kaže Dejan Stevanović, šef opšte prakse u Domu zdravlja "Stari grad”.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.