Pregled za jedan evro nelogična i neodrživa ponuda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Avg.2011, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregled za jedan evro nelogična i neodrživa ponuda

BEOGRAD -

Udruženje privatnih lekara Srbije ukazalo je da bi liste čekanja u zdravstvu mogle da se smanje većim uključivanjem privatnog sektora i tako što bi RZZO finansirao preglede građana u privatnim ustanovama za jedan evro, dok predstavnici nadležnih institucija iz oblasti zdravstva smatraju da je takvo rešenje neodrživo i nelogično.

U Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje (RZZO) navode da dok se ne donesu mere, koje su, kako kažu, u nadležnosti Ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zdravlja, a koje će utvrditi normative rada svakog lekara, na osnovu čega će se definisati da li ima potrebe za angažovanjem dodatnih kapaciteta - ne mogu da govore o tome.

Predlozi, kakve je iniciralo Udruženje privatnih lekara, nisu do sada stigli u tu ustanovu.

Predsednik Udruženja privatnih lekara Srbije Višeslav Hadžitanović ukazao je prošle nedelje da liste čekanja za pojedine zdravstvene intervencije ne bi bile tolike da postoji mogućnost da pacijent može da se leči i kod privatnika.

"U interesu pacijenata je da se objedine privatni i državni zdravstveni sektor", kazao je Hadžitanović ističući da bi rado ponudio da pregled košta i jedan evro u privatnom sektoru samo da nema listi čekanja.

Na pitanje novinara kako bi se to isplatilo budući da pregledi na privatnim klinikama koštaju između 50 i 100 evra, on je objasnio da bi te troškove snosio RZZO i da bi se tako veliki broj pacijenata odlučio da se leči kod privatnika.

To udruženje preciziralo je u saopštenju da bi se takvim merama ne samo ukinule liste čekanja, već i iskorenila korupcija u zdravstvu.

"Cena pregleda od jednog evra u opticaju je u državnom zdravstvu decenijama i do sada nikome nije smetala, niti je neko smatrao to ponižavajućim za lekare, sve dok to nisu obnarodovali privatni lekari. Na RZZO-u je da ponudu prihvati ili odbije. Ukoliko ponudi i privatnom sektoru ugovor pod istim uslovima pod kojim je već sklopio posao sa državnim ustanovama svaka privatna klinika će nezavisno, kao samostalni privredni subjekat, odlučiti da li to prihvata ili ne", navodi se u saopštenju.

Ponuđeni model, kako navodi to udruženje, već postoji u Makedoniji, Hrvatskoj i još nekim zemljama iz okruženja.

Pomoćnik ministra zdravlja Zorica Pavlović ocenila je da je predlog Udruženja privatnih lekara nemoguć i da je za tako nešto potrebno više novca koji bi se izdvajao za zdravstvo.

Ona je za Tanjug kazala da stav Ministarstva po tom pitanju nije negativan i da spajanje državnog i privatnog dela u zdravstvu nije zabranjeno već da bi u vidu trebalo imati pre svega ekonomske pokazatelje kako se ne bi stvorili veći troškovi.

Pavlović je podsetila da ako se uključuje privatni sektor, onda se mora doneti odluka šta će biti sa zaposlenima u državnom sektoru ukazujući da je za ravnomeran rad jednih i drugih neophodno više sredstava.

"U Srbiji se za zdravstvo izdvaja 290 evra po stanovniku", kazala je Pavlović dodajući da su usluge koje plaća RZZO višestruko niže od onih koje imaju zemlje sa većim BDP-om.

Ona je međutim, ukazala da bi u onim oblastima gde postoje liste čekanja i ne postoje dovoljni kapaciteti, mogao da se uključi privatan sektor podsetivši da je to već učinjeno kada su u pitanju kardiohirurške intervencije čime su znatno smanjene liste i vreme čekanja na operaciju.

Govoreći o ponuđenim pregledima koji bi koštali jedan evro, ona je navela primer da u privatnim ustanovama pregled magnetnom rezonancom košta od 11.000 do 15.000, a da RZZO za te usluge plaća od 5.500 do 13.200 dinara pa je samim tim "logika za cenu od jedan evro nemoguća".

Predstavnici Lekarske komore Srbije upozoravaju da su ponude privatnih lekara za preglede po ceni od jednog evra, a na teret RZZO nezakonite, duboko neetične i ponižavajuće za čitav lekarski esnaf u Srbiji.

Reagujući na izjavu predsednika Udruženja privatnih lekara Srbije Višeslava Hadžitanovića o cenama pregleda o trošku RZZO, Lekarska komora Srbije je ovu ponudu uporedila sa "bajkom o hlebu za tri dinara".

"Pacijente podsećamo na sličnost takvih predloga sa bajkom o hlebu za tri dinara kao već viđenom dnevno-političkom marketinškom potezu. Lekarska komora Srbije se zalaže za odgovarajuće vrednovanje lekarskog rada, a ovakve ponude su suprotne Zakonu o zaštiti od konkurencije", istaknuto je u saopštenju Komore.

U saopštenju se dodaje da Lekarska komora Srbije poslednjih šest meseci radi na studiji izvodljivosti o uključivanju privatnog sektora u sistem zdravstvene zaštite i sistem zdravstvenog osiguranja. Konačnu verziju studije, kako se navodi, predstaviće u septembru ministru zdravlja, direktoru RZZO i javnosti.

U Komori su naveli i da su svi privatni lekari u Srbiji njeni članovi i da svoje interese ostvaruju preko posebnih odbora te organizacije, pa je samim tim jedino Komora njihov legitimni predstavnik.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.